Külföld

Martonyi: a cél lendületet adni Horvátországnak

admin
admin

2010. 07. 10. 10:48

Martonyi János külügyminiszter szerint a Croatia Summit célja, hogy lendületet adjon Horvátország EU-csatalkozásához, és az azt követő bővítési folyamathoz.

Az Európai Unió és a balkáni országok magas rangú tisztségviselőinek részvételével megrendezett, Croatia Summit elnevezésű tanácskozás fő célja, hogy lendületet adjon a horvát EU-csatlakozási tárgyalásoknak, és jelezze, hogy a bővítési folyamat Horvátország csatlakozása után is folytatódik – mondta szombaton az MTI-nek Dubrovnikból adott telefoninterjúban Martonyi János külügyminiszter.

A 2011 első félévében esedékes magyar EU-elnökség egyik fontos célja, hogy sikerüljön lezárni a horvát csatlakozási tárgyalásokat. Megfelelő politikai akarat esetén a csatlakozási szerződést a magyar elnökség alatt alá lehet írni, és ezzel teljesül ez az egész Európa és Horvátország szempontjából is nagyon fontos célkitűzés – mondta a magyar külügyminiszter.

A dubrovniki tanácskozás másik fontos célja, hogy azt az üzenetet közvetítse Európának és a térségnek, hogy a bővítési folyamat Horvátország csatlakozásával nem áll le, tovább folytatódik. Ez perspektívát nyújt más országok számára is, egyben a legfontosabb stabilizációs tényező, mint ahogy azt az Európai Unió és a nyugat-balkáni országok külügyminiszterei június 2-i szarajevói találkozójukon is leszögezték – hangsúlyozta Martonyi János.

A pénteken kezdődött, immár hagyományos rendezvényen mintegy tizenöt miniszterelnök és külügyminiszter vesz részt. Az EU-tagállamok vezetői közül jelen van Francois Fillon francia, Bojko Boriszov bolgár, Donald Tusk lengyel miniszterelnök, a nyugat-balkáni országok vezetői közül Sali Berisha albán, Hashim Thaci koszovói és Milo Djukanovic montenegrói kormányfő. Az Európai Bizottságot Stefan Füle bővítési biztos képviseli, jelen vannak továbbá a NATO és más nemzetközi szervezetek tisztségviselői, parlamenti képviselők, különböző “agytrösztök” munkatársai is. Szerbia a koszovói jelenlét miatt elhárította a dubrovniki meghívást.

Mint a magyar külügyminiszter elmondta, szombaton három téma szerepel terítéken: a gazdasági kormányzás, a biztonságpolitika és a Nyugat-Balkán európai integrációja. Ez utóbbi témában szólal fel a magyar külügyminiszter.

A tanácskozás – amelyet Martonyi élénk és hasznos összejövetelként jellemzett – lehetőséget ad számos kétoldalú találkozó lebonyolítására. A magyar külügyminiszter mások között tárgyalt Miroslav Lajcák távozó szlovák külügyminiszterrel.
A tanácskozás után, vasárnap a magyar tárcavezető részt vesz a Potocariban, Srebrenica közelében létesített emlékhelyen a srebrenicai mészárlás 15. évfordulója alkalmából rendezendő megemlékezésen.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.