Nagyvilág

Komorowski elutasítja az összeesküvés-elméleteket

Bronislaw Komorowski szeint a két párhuzamos - orosz és lengyel - vizsgálat garanciát jelent.

A Szmolenszk mellett bekövetkezett katasztrófában életét vesztette Lech Kaczynski lengyel elnök, hitvese, valamint további 94 személy, köztük lengyel politikai, katonai, gazdasági, egyházi vezetők, közéleti személyiségek.

“Olyan hangulatot kelteni, hogy valakik szándékosan idézték volna elő a katasztrófát, a vizsgálat jelenlegi szakaszában irracionális dolog” – mondta Komorowski az interjúban. “Mindannyian szeretnénk a lehető leghamarabb megismerni az igazságot, de a gyakorlat azt mutatja, hogy az ilyen vizsgálatok hónapokig, nem egyszer évekig tartottak” – tette hozzá.

Az összeesküvés-elméletek, amelyek azt sugallják, hogy a mandátuma végéhez közeledő Lech Kaczynski elnök és a katyni megemlékezésre utazó magas szintű lengyel állami küldöttség többi tagjának halálát nem is baleset, hanem merénylet okozta, rendkívül elterjedtek a jobboldalhoz kötődő internetes oldalakon és a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) – a Kaczynski fivérek pártja – szavazóinak körében. Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke – Komorowski fő ellenfele az államfőválasztáson – a kampányban azzal vádolta Moszkvát, hogy lassítja a katasztrófa ügyében folyó vizsgálatot. Az ellenzéki vezető szerint a nemzetközi polgári repülésről szóló 1944-es chicagói egyezmény értelmében Oroszországból Lengyelországba kellene áthelyezni a vizsgálatot.

A katasztrófa 2010. április 10-én, vagyis éppen három hónappal ezelőtt történt, és ez alkalomból Jaroslaw Kaczynski és a PiS képviselői szombaton fehér-piros nemzetiszínű koszorút helyeztek el és imádkoztak a varsói elnöki palota előtt felállított keresztnél. A templomi harangszó mellett lezajlott koszorúzás éppen abban az időpontban – 8 óra 40 perckor – zajlott, amikor a repülőszerencsétlenség bekövetkezett. Több száz fős tömeg gyűlt össze az elnöki palota előtt, sokan mécseseket gyújtottak, és a lengyel himnuszt énekelték.

Komorowski a Gazeta Wyborczának adott interjúban azt is közölte, hogy a katasztrófa után az elnöki palota előtt felállított keresztet – lévén szó vallási jelképről – az egyházi hatóságokkal egyetértésben egy más, alkalmasabb helyszínre fogják áthelyezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik