Nagyvilág

Kitiltanák a britek a kémnőt

Vizsgálja a brit belügyminisztérium annak lehetőségét, hogy miként lehetne kitiltani Nagy-Britanniából az orosz-amerikai kémügy egyik főszereplőjét, akinek brit állampolgársága is van.

A 28 éves Anna Chapman – aki Anna Kuscsenko néven született, és saját bevallása szerint édesapja az orosz hírszerzés magas rangú tisztje – öt évet élt Nagy-Britanniában. Itt ismerkedett meg Alex Chapmannel, akivel 2002-ben összeházasodtak. Később elváltak, de Anna Kuscsenko megtartotta brit férje nevét – és brit útlevelét is -, de később az Egyesült Államokba települt át.

Innen utasították ki kilenc, kémkedéssel gyanúsított társával együtt a hidegháború évei óta nem látott orosz-amerikai kémcsere keretében, de a fiatal nő – ügyvédje szerint – vissza akar térni Nagy-Britanniába, amelyet „hazájának tekint”.
A brit belügyminisztérium azonban szombaton közölte: „sürgős” vizsgálatot kezdett annak kiderítésére, hogy indokolt-e Anna Chapman-Kuscsenko brit útlevelének érvénytelenítése. A belügyminisztérium közleménye szerint a tárcának joga van megvonni a brit állampolgárságot kettős állampolgároktól, ha úgy ítéli meg, hogy „ez áll a közjó érdekében”.

A brit elhárítás (MI5) már jóval a kémcsere előtt, az ügy kipattanása után vizsgálódni kezdett az ügyben. A volt férj, a 30 éves, pszichológusnak készülő Alex Chapman a múlt héten egy lapinterjúban elmondta: nem sokkal korábban, otthonában felkereste őt az MI5 egy ügynöke, és egyebek mellett arról kérdezte, hogy volt felesége kémkedhetett-e Nagy-Britanniában is, illetve nem londoni tartózkodása idején szervezték-e be.

Chapman elmondása szerint erre utaló jelek bőségesen voltak. Házasságuk vége felé feleségének viselkedése szinte egyik napról a másikra „drámai változáson” ment át, Anna „orosz barátokkal” kezdett találkozni mind gyakrabban, és ragaszkodott hozzá, hogy férje ne kísérje el. Az exférj szerint feleségének hirtelen „nagyon sok pénzhez lett hozzáférése”, és azzal kérkedett, hogy milyen „befolyásos” emberekkel találkozik.
Alex Chapman közölte: azt nem tudja, hogy volt felesége valóban kém volt-e, de nem lepődött meg túlságosan, amikor amerikai őrizetbe vételéről olvasott.

A rendkívüli kémügy összes főszereplője közül a rendkívül csinos, vörös hajkoronájú Anna Chapmanre irányul a legnagyobb sajtófigyelem Nagy-Britanniában. A brit bulvársajtó még olyan képekhez is hozzájutott, amelyek a modellalkatú fiatal orosz nőt ruhátlanul ábrázolják; ezeket állítólag a volt férj készítette nászútjuk során.

Az ügynek ugyanakkor van egy másik brit szála is. A szombati brit sajtó értesülései szerint a kémcsere keretében Oroszországból Amerikába távozók repülőgépe egy időre megállt a brit királyi légierő Brize Norton-i támaszpontján, ahol a gépből “többen kiszálltak”.

A brit lapok úgy tudják – bár ezt hivatalos helyen nem erősítették meg -, hogy köztük van a brit külső hírszerzés (MI6) egy volt orosz ügynöke, az 59 éves Szergej Szkripal. Az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese állítólag tíz éven át dolgozott az MI6-nek, és Nyugat-Európában dolgozó orosz ügynökök tucatjait leplezte le. Szkripalt 2006-ban ítélték 13 év fegyházra, ám a mostani kémcsere során ő is visszanyerte szabadságát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik