Nagyvilág

Elfogták a szlovákiai magyar politikus gyilkosát

„Állítólag már elfogták Basternák László szlovákiai magyar politikus gyilkosát” - közölte Halász Béla Nyitra megyei képviselő ma este Dunaszerdahelyen.

“Értesüléseim szerint Somorján fogták el. Állítólag szerb, esetleg albán bérgyilkosról van szó” – mondta Halász Béla rendőrségi forrásokra hivatkozva. A szlovák rendőrség ezt az értesülést egyelőre nem erősítette meg.

Basternák Lászlót, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) révkomáromi járási elnökét, a város egykori polgármesterét, jelenlegi főellenőrét a dél-szlovákiai Ógyallán, saját háza előtt lőtték le tegnap este.
Ógyalla ismert személyisége ellen ez év márciusában is elkövettek egy merényletet, de akkor a golyó célt tévesztett.

Daniel Lipsic új szlovák belügyminiszter azt mondta: kivizsgáltatja, mit tett a rendőrség a Basternák-ügyben a márciusi merényletet követően. Basternák akkor azt mondta, félti saját és családtagjai életét, s rendőri védelemhez folyamodott. „Miután azonban megmagyarázták neki, hogyan működik a dolog, s milyen személyi korlátozásokkal jár, a felajánlott védelmet elutasította” – jelentette ki Lipsic. Basternák később állítólag rendszeresen golyóálló mellényt viselt.

„Egyelőre korai arról beszélni, hogy milyen indítékok – politikai vagy más – állhatnak a gyilkosság mögött” – véli a belügyminiszter. Az MKP rendkívüli kongresszusán megszólított magyar polgármesterek nem tartják valószínűnek a politikai indítékokat. Többnyire valamiféle helyi vállalkozói vitát, leszámolást gyanítanak az ügy mögött.

Az MKP felszólította az illetékes szerveket, hogy következetesen és mihamarabb vizsgálják ki a párt révkomáromi elnöke meggyilkolásának körülményeit, hátterét, s derítsék ki a tettest – jelentette be az MKP dunaszerdahelyi rendkívüli kongresszusának megnyitásakor Farkas Iván, az ideiglenes ügyvezető testület elnöke.

A kongresszus küldöttei egyperces csenddel tisztelegtek Basternák László emléke előtt. Basternáknak küldöttként szintén részt kellett volna vennie a tanácskozáson.
A meggyilkolt politikus az előző választási ciklusban a dél-szlovákiai kisváros polgármestere volt. Még 2002-ben festékes ballonokkal dobálták meg a házát, több névtelen fenyegető levelet kapott polgármestersége idején és azóta is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik