Nagyvilág

Megtörtént a kémcsere

Bécsben ma lezajlott a kémcsere Moszkva és Washington között. A hidegháború vége óta példátlan ügylet volt a mai. Tíz, az Egyesült Államokban őrizetbe vett orosz ügynököt adtak ki négy másikért, akiket a nyugati országok javára folytatott kémkedésért ítéltek el Oroszországban.

Az akció lebonyolítására egy orosz és egy amerikai repülőgép szállt le a repülőtéren. Az ügylet másfél óráig tartott. Ez idő alatt a két gép között egy fekete színű, elsötétített ablakú járművel szállították a kicserélésre szánt embereket. Ezt követően előbb az orosz, majd az amerikai gép hagyta el a repteret.

Az osztrák hatóságok szigorú hírzárlatot rendeltek el az akció idejére. Korábban az orosz külügyminisztérium azt közölte, hogy az orosz és az amerikai vezetés utasítására a hírszerző szolgálatok – az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és az orosz Külső Felderítési Szolgálat (SZVR) – emberiességi megfontolások alapján és az elvi fontosságú konstruktív partnerség jegyében, összhangban az orosz és az amerikai törvényekkel, egyidejűleg kicserélik az Egyesült Államokban vád alá helyezett tíz orosz állampolgárt négy oroszországi elítéltre.

A csere keretében Oroszország átadta az Egyesült Államoknak Igor Szutyagint, Szergej Szkripalt, Gennagyij Vasziljenkót és Alekszandr Zaporozsszkijt. Az orosz törvényeknek megfelelően mind a négy elítélt kegyelmi kérvényt nyújtott be, amelyben bűnösnek vallotta magát. Dmitrij Medvegyev orosz elnök még csütörtökön aláírta a rendeleteket, amelyben megkegyelmezett nekik.

Az Egyesült Államok pedig Vlagyimir Gurijevet, Ligyija Gurijevát, Mihail Kucikot, Natalja Pereverzevát, Andrej Bezrukovot, Jelena Vavilovát, Mihail Vaszenkót, Vicky Pelaezt, Anna Chapmant, és Mihail Szemenkót adta át.

Egy magas rangú orosz tisztviselő a Kremlben azt mondta: a csere az orosz-amerikai kapcsolatokban megmutatkozó új szellemiségnek, a két ország államfői közötti kölcsönös egyetértés és bizalom magas színvonalának köszönhető.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik