Nagyvilág

Dollár milliókra perli Kolumbiát Ingrid Betancourt

A politikus hat évig vesztegelt a marxista lázadók fogságában.

Ingrid Betancourt kolumbiai politikus, aki több mint hat évet töltött marxista lázadók túszaként mielőtt a hadsereg két évvel ezelőtt kiszabadította, sokmillió dolláros kárpótlási pert indít az állam ellen.

A kiléte elhallgatását kérő forrás a Reutersnek azt mondta, Betancourt 6,6 millió dolláros kárpótlást kér az államtól az elszenvedett érzelmi stressz és a hat év alatt kiesett jövedelmei kompenzálására.

Betancourt-t, aki elfogása előtt szenátorként dolgozott, hat évig tartották fogva titkos esőerdei táborukban a gerillák. A politikusnőt, aki francia állampolgár is, akkor rabolták el a Kolumbiai Fegyveres Forradalmi Erők (FARC), amikor 2002-ben elnöki kampánykörútján az országot járta. Az állambiztonsági hivatalnokok figyelmeztették őt, hogy maradjon távol a vidéki területektől, ahol a hadsereg csapatai harcban álltak a baloldali gerillákkal.

Betancourt-t és 14 túsztársát, köztük három amerikai kábítószerellenes ügynököt csellel szabadították ki a fogságból 2008-ban: a kolumbiai katonák egy humanitárius szervezet tagjainak álcáztak magukat, akik önkéntesen felajánlották, hogy helikopterrel más helyszínre szállítják a túszokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik