Külföld

Balkáni országok vezetői tanácskoznak

admin
admin

2010. 07. 09. 21:52

Európai uniós és balkáni országok magas rangú tisztségviselőinek részvételével megkezdődött a Croatia Summit elnevezésű tanácskozás pénteken a horvátországi Dubrovnikban. A résztvevők megvitatják a térségbeli országok európai uniós integrációját és kihívásokat, amelyek gazdasági válság miatt érik a délkelet-európai országokat.

Az immár hagyományos rendezvényen mintegy tizenöt miniszterelnök és külügyminiszter vesz részt. Magyarországot Martonyi János külügyminiszter képviseli. Jadranka Kosor horvát kormányfő a kétnapos tanácskozást megnyitva hangsúlyozta: a jelenlévőket az a cél vezérli, hogy idővel megvalósuljon a délkelet-európai országok betagozódása az euroatlanti politikai és biztonsági szervezetekbe.

Ivo Josipovic horvát államfő úgy vélte, a térségbeli országok európai uniós csatlakozása döntő módon meghatározza majd a világ e szegletének fejlődését. Josipovic megjegyezte: az Európai Uniónak és a dubrovniki tanácskozásnak is világos üzenetet kell megfogalmaznia, mégpedig azt, hogy az EU-ban valamennyi délkelet-európai ország számára van hely.

A nyugat-balkáni országok közül Horvátország áll a legközelebb az EU-csatlakozáshoz, amely Zágráb reményei szerint 2012 körül megvalósulhat. Szlovénia már tagja az EU-nak. A dubrovniki tanácskozáson az EU-tagállamok vezetői közül megjelent Francois Fillon francia, Bojko Boriszov bolgár, Donald Tusk lengyel miniszterelnök, a nyugat-balkáni országok vezetői közül Sali Berisha albán, Hashim Thaci koszovói, Milo Djukanovic montenegrói kormányfő. Jelen van Stefan Füle, az Európai Bizottság bővítési biztosa is, valamint a NATO és más nemzetközi szervezetek tisztségviselői. Szerbia a koszovói jelenlét miatt elhárította a dubrovniki meghívást.

Gordan Jandrokovic horvát külügyminiszter elmondta, hogy az értekezlet alkalmából az Adriai Charta tagállamai – Albánia, Bosznia és Hercegovina, Horvátország, Macedónia, Montenegró – és Koszovó külügyminiszterei megvizsgálták ezen országok közös részvételének lehetőségét a NATO-vezetésű afganisztáni nemzetközi biztonsági erőben (ISAF).

Az Adriai Chartát 2003-ban hozta létre az öt balkáni ország és az Egyesült Államok, az együttműködés célja a részt vevő balkáni államok NATO-csatlakozásának támogatása.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.