Nagyvilág

Új szelek fújnak Kubában?

Azzal, hogy a kubai kormány bejelentette az 52 politikai fogoly szabadon engedését, új szakasz veszi kezdetét a szigetországban - jelentette ki szerdán a Havannában tárgyaló spanyol külügyminiszter.

Miguel Ángel Moratinos helyi idő szerint hétfő éjszaka érkezett Kubába, hogy vendéglátóival a politikai foglyok kérdéséről, valamint az Európai Unió és Kuba elhidegült kapcsolatainak a felmelegítési lehetőségeiről tárgyaljon.

Az 52 ellenzéki elengedését Raúl Castro elnök, Jaime Ortega bíboros, havannai érsek és Moratinos találkozóján jelentették be. A kubai hatóságok közölték azt is, hogy öt foglyot néhány órán belül szabadon engednek, a többiek pedig az elkövetkezendő három-négy hónapban nyerhetik vissza szabadságukat. A szabaduló foglyok családjukkal együtt elhagyhatják Kubát, és Spanyolországba utazhatnak.

A szabaduló rabokat 2003-ban, az úgynevezett fekete tavasz idején tartóztatták le, és ítélték többéves szabadságvesztésre további 23 személlyel egyetemben. Ez utóbbiakat már korábban szabadon engedték.

Ha a most bejelentett szabadon engedések valóban megtörténnek, úgy a legnagyobb számban nyerik vissza szabadságukat kubai politikai elítéltek, azóta, hogy Raúl Castro 2008 februárjában átvette a szigetország irányítását nagybeteg bátyjától, Fideltől.

A kubai emberi jogi bizottság június 30-án 167 politikai foglyot tartott nyílván. A kubai vezetés úgy tekint az ellenzékiekre mint a rendszer megdöntésére törekvő Egyesült Államoknak és más országoknak dolgozó “zsoldosokra”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik