Külföld

Radicová puhább lesz Ficónál

admin
admin

2010. 07. 08. 10:12

Érvénytelenítené Szlovákia területén a kettős állampolgárságról szóló magyar törvényt, de a leköszönő Fico-kormány által bevezetett retorziókat is visszavonatná Iveta Radicová, Szlovákia leendő kormányfője.

Radicová a nemzetközi visszatetszést keltő szlovák nyelvtörvényből is több “értelmetlen” passzust kivenne – derül ki a HVG interjújából, amely a hetilap csütörtöki számában olvasható.

Az interjúban Iveta Radicová az új szlovák kormánykoalíció felállásáról, valamint várható kezdeti bel- és gazdaságpolitikai lépéseikről beszél, majd kitér a szlovák-magyar viszonyra is.
A HVG kérdésére: segíthet-e a Magyarország és Szlovákia közötti feszültségek enyhítésében, hogy a két ország kormánypártjai egyaránt az Európai Néppárt tagjai, Radicová megállapítja, hogy “a kezdet nem volt a legszerencsésebb”.

Az új szlovák kormányfő szerint a kettős állampolgárságról szóló törvény magyarországi elfogadása során “alapvető eljárási hibákat ejtettek”, amikor a két ország között érvényben lévő államközi szerződés ellenére nem terjesztették ezt a nagy horderejű törvényt a vegyes bizottságok elé, s nem tárgyalták meg az érintettekkel. “Sajnos ez nem történt meg, ezért ez a törvény számunkra elfogadhatatlan” – szögezi le, hozzátéve, hogy a kettős állampolgárság intézménye Szlovákiában is létezik, ezért önmagában ez ellen nincs kifogásuk.

A folytatás Radicová szerint mindkét féltől függ. A leendő szlovák miniszterelnök felteszi a kérdést, vajon kész lenne-e a magyar parlament módosítani a kettős állampolgársági törvényt a nemzetközi szerződések szellemében. “E nélkül ugyanis nem marad számunkra más megoldás, mint hogy Szlovákia területén érvénytelennek nyilvánítjuk a törvényt, ami azonban valószínűleg nehezíti a kölcsönös megértést” – mondja. Kérdésre válaszolva ugyanakkor tisztázza, hogy nem értenek egyet a távozó Fico-kormány által a parlamenten keresztülvert ellentörvénnyel sem, amely megfosztaná szlovák állampolgárságától azt, aki felveszi a magyart.

“Elutasítjuk, hogy a polgárokat büntessék. Ehelyett azt javasoltuk, hogy a nemzetközi szerződéseket sértő magyar törvényt nyilvánítsuk érvénytelennek Szlovákia területén. A Fico-féle törvényt megszüntetjük” – mondja. Szavai szerint az előző szlovák kormány idején született nyelvtörvény is változni fog, “kikerülnek belőle az értelmetlen – a tankönyvekkel, a névhasználattal, a műemlékekkel kapcsolatos – intézkedések”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.