Nagyvilág

Radicová visszavonná Fico retorzióit

Érvénytelenítené a kettős állampolgárságról szóló magyar törvényt, de a leköszönő Fico-kormány által bevezetett retorziókat is visszavonatná Iveta Radicová.

Az HVG hetilapnak adott interjújában Iveta Radicová az új szlovák kormánykoalíció felállásáról, valamint várható kezdeti bel- és gazdaságpolitikai lépéseikről beszél, majd kitér a szlovák-magyar viszonyra is.

A HVG kérdésére: segíthet-e a Magyarország és Szlovákia közötti feszültségek enyhítésében, hogy a két ország kormánypártjai egyaránt az Európai Néppárt tagjai, Radicová megállapítja, hogy “a kezdet nem volt a legszerencsésebb”.

A folytatás Radicová szerint mindkét féltől függ. A leendő szlovák miniszterelnök felteszi a kérdést, vajon kész lenne-e a magyar parlament módosítani a kettős állampolgársági törvényt a nemzetközi szerződések szellemében. “E nélkül ugyanis nem marad számunkra más megoldás, mint hogy Szlovákia területén érvénytelennek nyilvánítjuk a törvényt, ami azonban valószínűleg nehezíti a kölcsönös megértést” – mondja.

Kérdésre válaszolva ugyanakkor tisztázza, hogy nem értenek egyet a távozó Fico-kormány által a parlamenten keresztülvert ellentörvénnyel sem, amely megfosztaná szlovák állampolgárságától azt, aki felveszi a magyart.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik