Nagyvilág

Összeverekedett a kormány és az ellenzék

Verekedés tört ki a tajvani törvényhozásban, a kormánypárt és az ellenzék tagjai különböző tárgyakat vágtak egymáshoz, vízzel locsolták és rugdosták egymást csütörtökön. Az ok a Peking és Tajpej között nemrégiben kötött gazdasági együttműködési keretmegállapodás volt.

Két embert kórházba kellett szállítani azt követően, hogy percekkel az ülés kezdete után mintegy tucatnyi – a Demokratikus Haladó Párthoz (DPP) tartozó – ellenzéki és a kormányzó Kínai Nemzeti Párt (Kuomintang) ugyanennyi tagja összecsapott a törvényhozás emelvényén. Egyikük leesett.

A keretmegállapodást június 29-én a középnyugat-kínai Csungkingban (Chongqing) írták alá, s Tajvan szigetén a törvényhozás egyhetes rendkívüli ülésszakon tervezi megvitatni és érvényesíteni. A két szemben álló párt azonban nem tudott megállapodni a felülvizsgálat rendjében, mivel az ellenzéki – függetlenségpárti és a megállapodást kifogásoló – DPP tételes, a többségben lévő Kuomintang pedig egyszeri szavazást szeretne.

A megállapodás kritikusai azt hirdetik, hogy az túlzott gazdasági befolyást engedne meg a Tajvani-szoros túloldalán működő vállalatoknak és üzletembereknek, s például az importvámokban nyújtott kedvezmények veszélyeztetnék a helyi kisvállalkozásokat. Kormánypárti vélekedés szerint a felvetések megalapozatlanok, az export- és beruházási lehetőségek bővülését elősegítő megállapodás egyértelműen Tajvan fellendülését szolgálja.

Ma Jing-zsou (Ma Ying-jeou) jelenlegi tajvani elnök 2008-as hivatalba lépése óta Tajpej és Peking viszonyában folyamatos javulás érzékelhető: a gazdasági, pénzügyi, kereskedelmi és a civil kapcsolatok területén jól érzékelhetően fokozódik az együttműködés.

Tajvannak jelenleg 23 országgal van diplomáciai kapcsolata, ezek többségükben közép- és dél-amerikai, afrikai államok, valamit csendes-óceáni szigetek. Európában egyedül a Vatikán ismeri el. Azok az országok, amelyeknek a Kínai Népköztársasággal van diplomáciai kapcsolatuk, az “egy Kína” elv alapján deklarálják, hogy Tajvant a népköztársaság részének tekintik, miközben a sziget “de facto” önálló államként működik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik