Nagyvilág

Kirúgják az államtitkárok harmadát

A román kormány úgy határozott, hogy takarékossági megfontolásokból csökkenti valamennyi minisztériumban az államtitkárok számát, csakúgy mint a megyékben a kormányt képviselő kormánybiztos-helyettesekét.

Emil Boc román miniszterelnök bejelentette, hogy jelenleg 50 államtitkár dolgozik a minisztériumokban, a csökkentés következtében viszont számukat 32-re korlátozzák. A minisztériumok többsége ezentúl legfeljebb csak két államtitkárt foglalkoztathat, kivételt képez a belügy-, a külügy- és a pénzügyminisztérium, ahol három államtitkár maradhat. Ezeket a tárcákat is érinti azonban a takarékossági intézkedés, hiszen például a belügyminisztériumban jelenleg hat államtitkár dolgozik.

A román kormány döntése értelmében a jövő héttől a kormánybiztos-helyettesek (alprefektusok) száma is megfeleződik, miután valamennyi megyében a jelenlegi két alprefektus helyett csak egy marad hivatalában.

Emellett több minisztériumban is csökkentették az állások számát. Az egészségügyi minisztériumban 1600-zal kevesebb lesz posztok száma, ezek többsége amúgy is betöltetlen volt, hatszáz személyt pedig elbocsátanak. A munkaügyi minisztériumban is két és fél ezerrel csökkentik az állások számát.

A központi államapparátust érintő takarékossági intézkedéseket azt követően hozta meg a román kormány, hogy 25 százalékkal csökkentette a közalkalmazotti béreket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik