Nagyvilág

Kezdenek lemondani az eltűnt magyarokról

Nem küldött segélykérést a Philadelphiában elsüllyedt vízibusz, mielőtt egy uszállyal ütközött. A hatóságok vizsgálják, hogy a vontatóhajó személyzete miért nem vette észre a lerobbant városnéző hajót. A két eltűnt magyart továbbra is keresik, de egyre kisebb az esély arra, hogy a koszos folyóban megtalálják őket.

A hajón harmincheten utaztak, köztük egy 15 főből álló magyar turistacsoport is, aminek két tagja, egy 16 éves lány és egy 20 éves fiú eltűnt. Helyi híradások szerint a baleset után kórházba szállított 10 ember között három magyar fiatal is volt, ők könnyű sérüléseket szenvedtek. A magyar csoport a mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium diákjaiból és tanáraiból áll, július 2-án érkeztek az Egyesült Államokba, ahol egy nyelvi programon vettek részt. Az utat egy hollandiai keresztény szervezet az Atlantic Bridge International szervezte.

A Philly.com beszámolója szerint a városnéző hajó kora délután indult útnak, majd nem sokkal később a motor kigyulladt, így meg kellett állniuk, a turisták elszállítására mentőhajót hívtak. A lerobbant vízibusznak körülbelül tíz perccel később egy 76 méter hosszú uszály ütközött, a hajó felborult majd néhány perc múlva elsüllyedt a Delaware-folyóban.

Egy, a hírportál által idézett szemtanú szerint a partról többen kiabálva próbálták figyelmeztetni az uszályon dolgozókat, de azok a tökéletes látási viszonyok ellenére nem vették észre a városnéző hajót. A vízibusz egyik matrózának rokona szerint a személyzet megpróbált kapcsolatba lépni az uszályt vontató hajó kapitányával, az ütközést azonban már nem tudták elkerülni.

A parti őrség szóvivője szerint biztos, hogy mindkét hajó megfelelő útvonalon haladt. Az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság egy csoportot küldött a helyszínre, aminek feladata, hogy megvizsgálja a hajók rádióforgalmát, meghallgassa a szemtanúkat és az utasokat. Vizsgálják azt is, hogy a két hajó személyzete megfelelően viselkedett-e a baleset előtt. Nem tisztázott, hogy az uszályon lévők követtek-e el mulasztást, illetve az sem, hogy a vízibuszon dolgozók miért nem hívták korábban a feléjük közeledő hajót. A parti őrség szerint az ütközés előtti percekben a városnéző hajó nem küldött segélykérést, egyedül a turisták hívták a 911-et a tűz miatt.

Egy amerikai utas elmondása alapján a turisták látták a közeledő uszályt, és körülbelül 45 másodpercük volt arra, hogy felvegyék a mentőmellényeket, ami egy szemtanú szerint nem mindenkinek sikerült, a vízibuszon pánik tört ki, az utasok a hajó elejébe rohantak és a vízbe ugrottak. A turisták egy részét, köztük több kisgyermeket, a parton állók húzták ki a folyóból, a többieket hajókkal mentették ki, többek között egy arra járó komp vette fel az utasokat.

A két eltűnt magyart helyi idő szerint fél 11-ig keresték, majd ma reggel hat órakor újra indult a kutatás, amiben 20 hajó, 6 helikopter és búvárok vesznek részt, a folyót pedig lezárták a forgalom elől. A parti őrség kapitánya szerint egyre kisebb az esély, hogy megtalálják a két turistát, de nem adják föl a kutatást. A keresést nehezíti, hogy a Delaware vize nagyon koszos, így a búvárok szinte semmit nem látnak merüléskor, ráadásul a folyó sodrása is erős. A hajó roncsát már megtalálták, de a búvárok biztonsági okokból még nem közelíthették meg.

Klekot Ágnes, a Külügyminisztérium konzuli főosztályvezető-helyettese csütörtökön a kormányszóvívői tájékoztatón azt mondta, folytatódik a két eltűnt magyar keresése, de további új információkat még nem kapott az amerikai hatóságoktól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik