Nagyvilág

Az ENSZ irodája előtt tart éhségsztrájkot egy srí-lankai miniszter

Napok óta tüntetnek a Srí Lankát érintő vizsgálat miatt, Ban Ki Mun bezáratja az ENSZ colombói irodáját.

A tiltakozók kedden blokád alá vették a colombói ENSZ-székházat, amelyből megpróbálták kikergetni a dolgozókat. Az irodát szerdán bezárták. A tüntetők azt követelik, hogy Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szüntesse meg a vizsgálatot, amely a Srí Lanka-i polgárháború utolsó éveiben elkövetett háborús bűnöket hivatott feltárni. Erre a célra az ENSZ egy háromfős bizottságot is létrehozott.

“Szorgalmazom, hogy az olyan haladó szellemű országok, mint India, Oroszország és Kína, és más baráti államok is gyakoroljanak nyomást Ban Ki Munra, hogy törölje el ezt a határozatot” – mondta az éhségsztrájkot kezdeményező miniszter, Vimal Viravansza, aki keményvonalas nacionalistaként a Srí Lanka-i elnök hű szövetségese.

A dél- ázsiai szigetországban gyakori taktika éhségsztrájkot alkalmazni figyelemfelkeltő eszközként, de ezek csak ritkán végződnek halállal.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár mindeközben úgy határozott, hogy bezáratja a világszervezet colombói irodáját, és visszahívja a képviselőjét a Srí Lanka-i fővárosból, hogy tiltakozzon az iroda elé szervezett tüntetések ellen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik