Nagyvilág

Washington kész újra tárgyalni Iránnal

Az Egyesült Államok kedden közölte, hogy kész újra tárgyalni Teheránnal az iráni atomprogramról, ha "komoly" az iszlám köztársaság ajánlata, amely szerint szeptemberben hajlandó ismét tárgyalóasztalhoz ülni a Hatokkal - közölte Mark Toner, az amerikai külügyminisztérium egyik szóvivője.

Irán kedden közölte, hogy kész újra felvenni a tárgyalásokat az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagjával (Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Franciaország és Nagy-Britannia) és Németországgal atomprogramjáról, ha a tárgyalás feltételeit előre világosan tisztázzák.

“Ha Irán ajánlata komoly az 5+1-es csoporttal való párbeszédre, úgy gondolom, hogy készek vagyunk egy találkozóra” – mondta Mark Toner.

Barack Obama elnök, aki kedden a Fehér Házban fogadta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok a jövőben is nyomást gyakorol Iránra.
“Fenn akarjuk tartani az Iránra gyakorolt nyomást annak érdekében, hogy betartsa nemzetközi kötelezettségvállalásait és vessen véget a szomszédait és a nemzetközi közösséget fenyegető provokatív magatartásnak” – szögezte le az amerikai elnök, míg az izraeli kormányfő “sokkal keményebb” szankciókat sürgetett Irán ellen.

Az Európai Unió “jó hírnek” nevezte az iráni tárgyalási szándékot, hangsúlyozva, hogy párbeszédnek az iráni atomprogramról kell folynia, nem pedig másról. Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője levélben hívta meg mielőbbi tárgyalásra Szaid Dzsalili nukleáris ügyekben illetékes iráni főtárgyalót – közölte kedden Brüsszelben Ashton szóvivője. A szóvivő jó hírnek nevezte, hogy Irán kész visszatérni a párbeszédhez, de megjegyezte, hogy Ashton levelére még nem érkezett válasz.

A nagyhatalmak azzal vádolják Iránt, hogy atomfegyver gyártására készül, Teherán kitart amellett, hogy atomprogramja kizárólag békés energiatermelési célokat szolgál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik