Külföld

Kompromisszum kell az EU-ban

admin
admin

2010. 07. 07. 11:05

Mihamarabb fel kell állítani az új európai pénzügyi felügyeleti rendszert, amihez józan és gyors kompromisszumra kell törekednünk a Tanáccsal a még fennálló nyitott kérdésekben - hangsúlyozta szerdai közleményében Győri Enikő fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő, a kérdésről folytatott strasbourgi parlamenti vitáról beszámolva.

Mint közölte, a parlamenti vitában üdvözölte, hogy az EP javaslatába sikerült beépíteni a kelet-közép-európai országok számára fontos módosításokat is. A magyar érdekek szempontjából kiemelkedő jelentőségű törekvés volt, hogy az eurózónán kívüli országokat ugyanolyan jogok illessék meg, mint az eurózónán belülieket az újonnan létrejövő pénzügyi hatóságok felügyeleti tanácsaiban.

Győri Enikő módosító indítványának köszönhetően bekerült a kompromisszumos álláspontba az a rendelkezés is, hogy a válság korai előrejelzésére hivatott Európai Rendszerkockázati Tanács vezető testületeiben a nem-eurózóna tagállamok is helyet kapjanak. Ez azért fontos, mivel csak a kelet-közép-európai régió megfelelő képviselete a garancia arra, hogy olyan pénzügyi-gazdasági döntések szülessenek európai szinten, amelyek figyelembe veszik a kelet-közép-európai régió jellegzetes gazdasági kockázatait.

A fideszes európai parlamenti képviselő hozzászólásában hangsúlyozta, hogy a kompromisszum elérése érdekében mindkét félnek, vagyis a tagállami kormányokat képviselő Tanácsnak és az Európai Parlamentnek is önmérsékletet kell tanúsítania.

“Józan és gyors kompromisszumra kell törekednünk a Tanáccsal a még fennálló nyitott kérdésekben azért, hogy a pénzügyi felügyeleti reform a magyar elnökség indulásakor, azaz 2011. január 1-jén életbe léphessen” – hangsúlyozta Győri Enikő.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.