Nagyvilág

Itt van Obama embereinek fizetési listája

Az amerikai elnök és a washingtoni Fehér Ház vezető tisztviselői nem kaptak tavaly fizetésemelést, az elnöki rezidencia összes alkalmazottjának így is tekintélyes összegű, csaknem 39 millió dollár (8,8 milliárd forint) fizetést utaltak ki.

A Fehér Ház első ízben tette hozzáférhetővé az interneten a kongresszusnak évente megküldött részletes listát az alkalmazottak fizetéséről. Ez az egyetlen nyilvános lista arról is, hogy kik dolgoznak az elnök környezetében.

A jegyzékben nem szerepel Barack Obama elnök fizetése, ezt az összeget ugyanis, amely jelenleg évi 400 ezer dollár (90,5 millió forint), a törvényhozás állapítja meg. Obama a gazdasági válságra hivatkozva befagyasztotta a 100 ezer dollárnál többet kereső tisztviselők bérét, ez nagyjából 120 embert érint.

A Fehér Házban dolgozók keresete az évi 21 ezertől 180 ezer dollárig terjed. Az alkalmazottak száma 2009-hez képest mostanra 17-tel 469-re csökkent.

A 23 vezető tisztviselő, köztük Rahm Emanuel kabinetfőnök, Robert Gibbs sajtótitkár, Jon Favreau beszédíró, Bob Bauer tanácsos, továbbá David Axelrod és Valerie Jarrett főtanácsadó keresete 172.200 dollár (38,9 millió forint).

Ugyanennyit keres Susan Sher, a first lady, Michelle Obama kabinetfőnöke. Két egészségpolitikai szakértő ennél is többet, 179.700 dollárt (40,6 millió forintot) kap. Az ország második legfontosabb emberének, Joe Biden alelnöknek – akinek a bére szintén nem szerepel a kongresszusi listán – 230 ezer dollárt (52 millió forintot) utalnak ki.

Reggie Love korábbi kosárlabda sztár, Obama személyi asszisztense évi 100 ezer dollárt keres. A Fehér Házban dolgozó tisztviselők – köztük referensek, alacsonyabb szintű tanácsadók, sajtósok, elemzők és kutatók – átlagosan 40-60 ezer dollárt (9-13,5 millió forintot) kapnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik