Nagyvilág

A Fehér Ház beperelte Arizonát

Barack Obama elnök korábbi ígéretének megfelelően pert indított Arizona ellen, a szövetségi állam nemrég jóváhagyott új bevándorlási törvénye miatt.

A tárca bejelentése szerint a délnyugati állam törvénye alkotmányellenes, és gátolja a szövetségi állam hatalmát a nemzeti bevándorlási politikában. Az igazságügyi minisztérium szerint a szövetségi törvények nem teszik lehetővé az egyes államok helyi bevándorlási politikáját.

Arizona állam kormányzója április végén írta alá a már előzőleg is sok vitát keltő bevándorlásügyi törvényt, amellyel a hivatalos indoklás szerint az illegális bevándorlók ellen akarják felvenni a küzdelmet.

A Mexikóval határos állam kormányzója szerint a törvényre azért volt szükség, mert a szövetségi kormányzat nem tudta megállítani az illegális bevándorlást. A törvény lehetőséget ad a rendőrségnek arra, hogy “megalapozott gyanú esetén” igazoltassanak olyan embereket, akikről feltételezhető, hogy törvénytelenül tartózkodnak az államban. A jogszabály megköveteli a bevándorlóktól, hogy tartózkodási engedélyüket mindig tartsák maguknál.

Jogvédő szervezetek szerint a törvény utat enged a spanyolajkúak elleni diszkriminációnak és etnikai alapú kiválasztáshoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik