Nagyvilág

Már Texast is elérte az olajszennyeződés

Újabb államot ért el kedden a Mexikói-öbölben kialakult olajszennyeződés: immár Texas állam partvidékén is megjelentek az olajlabdacsok.

A Mexikói-öbölben eközben még mindig tesztelik azt a hatalmas, tajvani hajót, amelyet az olajszennyeződés feltakarítására vetettek be. Az első eredmények még mindig nem teljesek, mivel a viharok miatt hullámzó vízben nem tudott száz százalékon dolgozni a hajó. Ráadásul a Nemzeti Hurrikán Központ előrejelzése szerint a következő 48 órában egy újabb trópusi ciklon alakulhat ki a térségben.

A vízijármű naponta félmillió hordónyi olajos vizet képes magába szippantani és megtisztítani. Összehasonlításképpen az elmúlt 10 hétben több mint 500 kisebb hajó “csupán” 31,3 millió gallon vizet tudott megtisztítani.

A British Petrol (BP) eközben bejelentette: immár a három milliárd dollárt is elérik a környezeti katasztrófa helyreállítási költségei. Jelenleg már öt állam partvidékén – Lousiana, Mississippi, Alabama, Florida és most Texas – jelent meg az olajszennyeződés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik