Nagyvilág

Halálra köveznének egy kétgyermekes anyát Iránban

Bármelyik percben halálra kövezhetnek egy kétgyermekes nőt Iránban- hívták fel a figyelmet Teheránban tartózkodó emberi jogi aktivisták.

Sakineh Mohammadie Ashtianit 2006-ben ítélte el az iráni hatóság házasságtörés vádjával, ekkor 99 ostorcsapás elszenvedését követően kénytelen volt megbánást tanúsítani tettével kapcsolatban. Később visszavonta vallomását, és visszautasította az őt ért igazságtalanságot, de már hiába kért kegyelmet a bíráktól – írja a CNN.

Az azerbajdzsáni származású nő helyzetét nehezítette, hogy nem beszél perzsául, csak törökül, így nem tudott megfelelő válaszokat adni a feltett kérdésekre. A 42 éves édesanya az iráni büntető törvény értelmében a mellkasáig be lesz ásva a földbe, és az őt érő kövek elég nagyok ahhoz, hogy erős fájdalmat okozzanak, de nem okoznak majd azonnali halált.

Iránban a nők jogilag nem egyenlők a férfiakkal. Általánosságban elmondható, hogy egy nő vallomása fele annyit nyom a latba, mint egy férfié. Az iráni büntető törvénykönyv 74. cikkelye alapján ahhoz, hogy valakit házasságtörés bűntette miatt megkövezzenek, minimum négy szemtanúra van szükség: ez lehet négy férfi, vagy három férfi és két nő. Ashtiani esetében nem volt egyetlen szemtanú sem. Jogvédők szerint gyakran előfordul, hogy a feleséget maga a férj vádolja be a bíróságnál egyszerűen azért, mert meg akart szabadulni tőle.

Mina Ahadi emberi jogi aktivista szerint csak egy nemzetközi kampány képes nyomást gyakorolni a teheráni kormányra a nő életének megmentése érdekében. A tapasztalat azt mutatja, hogy ha rendkívül erős nyomás alatt áll az iráni kormány, akkor hajlandó megváltoztatni az ítéletet.

Az Amnesty International jogvédő szervezet idén június 6-ig bezárólag 126 kivégzést tartott számon a perzsa államban. A halálra kövezettek többsége nő, akik borzalmas kínokat élnek át a brutális kivégzési módszer során. Az eset kapcsán az AI ismételt felhívást intézett a teheráni kormányhoz a halálbüntetések teljes beszüntetése kapcsán, a washingtoni Fehér Ház pedig az emberi jogok súlyos megsértéseként értékelte a halálos ítéletet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik