Nagyvilág

Kigyulladt egy román repülőgép

Felszállás közben kigyulladt hétfőn Romániában egy katonai repülőgép, fedélzetén 11 személlyel, akik közül nyolcan valószínűleg életüket vesztették.

Tíz ember vesztette életét, hárman pedig súlyosan megsebesültek hétfőn a Konstanca megyei Tuzla repülőterén, miután közvetlenül a felszállás után lezuhant és kigyulladt egy gyakorló repülőgép.

Egy Antonov 2 (AN-2) típusú kisgépről van szó, amelyet ejtőernyős katonák kiképzésére használnak. A tragédia pillanatában a fedélzeten a személyzet három tagja és tíz ejtőernyős katona tartózkodott. Miután a repülő a földhöz csapódott, három ember még ki tudott ugrani, de súlyos gerinc- és végtagtöréseket, illetve égési sérüléseket szenvedtek.

Egy korábbi jelentés arról számolt be, hogy a gép fedélzetén 11 ember tartózkodott, s nyolc lehet a halálos áldozatok száma.
Nyolc mentőkocsi és számos tűzoltóautó érkezett azonnal a helyszínre, a sebesülteket a helikopteres mentőszolgálat (SMURD) szállította Bukarestbe. A többiek benn égtek a gép belsejében.

A baleset oka egyelőre ismeretlen, a vizsgálatot majd ezután kezdik el. A védelmi minisztérium kötelékébe tartozó régi típusú – az ötvenes években gyártott – repülőt a szakértők rendkívül biztonságosnak tartják, ezért nem annyira műszaki, mint inkább emberi hibára gyanakszanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik