Nagyvilág

Belgrád az ENSZ elé viszi a koszovói robbanás ügyét

A szerb kormány az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elé viszi a múlt héten Észak-Koszovóban egy szerb tiltakozáson történt robbanás ügyét - jelentette a hétfői szerb sajtó.

A BT kedden rendkívüli ülésen fog foglalkozni a pénteken Kosovska Mitrovicában történt esettel, amely halálos áldozatot is követelt; az ülésre New Yorkba utazik Boris Tadic szerb elnök.

Bennfentesek szerint a BT el fogja ítélni a történteket, kérdés azonban, hogy “terrorcselekménynek” fogja-e minősíteni, ahogy azt Belgrád szeretné. A szerb nemzetbiztonsági tanács már pénteken közölte, hogy “albán szeparatisták terrorcselekményéről” van szó, amelyért Peter Feith holland diplomatát terheli a felelősség. Arra utaltak, hogy a diplomata – az EU koszovói főmegbízottja – erőteljesen támogatja a pristinai koszovói albán vezetés fennhatóságának kiterjesztését Koszovó északi, túlnyomórészt szerbek lakta részére.

Az erről szóló stratégiai terv részeként kezdte volna meg működését Kosovska Mitrovicában az a koszovói albán hivatal, amelynek megnyitása ellen a szerbek pénteken tüntetést rendeztek az észak-koszovói városban. A tüntetésen egyelőre tisztázatlan körülmények között gránát robbant, és a detonációban életét vesztette egy ember, 11 másik pedig megsebesült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik