Nagyvilág

Új rakétákat telepít az USA Lengyelországba

Hillary Clinton amerikai és Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter ma Krakkóban aláírta a 2008 augusztusában kötött rakétapajzs-megállapodás kiegészítő jegyzőkönyvét.

Barack Obama amerikai elnök szeptemberben jelentette be, hogy lemond az eredeti európai rakétapajzsról, melyet Oroszország biztonsága ellen irányuló fenyegetésként értékelt, és helyette egy rugalmasabb, tengeri és szárazföldi telepítésű rendszer létrehozását irányozta elő.

Az új koncepció értelmében az Egyesült Államok 2015 és 2018 között SM-3-as légvédelmi rakétákat fog telepíteni Lengyelországba. Egy másik megállapodás szerint Washington egy Patriot-rakétaütegét vezényli Lengyelországba a németországi állomáshelyről 100 főnyi személyzettel, lengyel katonák kiképzésére, negyedévenként egy hónapra.
“Ez (a rakétavédelmi rendszer) védeni fogja a lengyel népet, egész Európát, szövetségeseinket és másokat a különféle fenyegetésektől” – mondta Clinton.

Bár egyes jelentések szerint Lengyelország annak idején nem örült Obama bejelentésének, Sikorski a sajtóértekezleten azt mondta, hogy országa jobban kedveli az új változatot. “Az előző rendszer csak az interkontinentális ballisztikus rakéták ellen védett volna, de azok a rakéták, amelyek végül is telepítésre kerülnek Lengyelországban, az egész észak-atlanti szövetséget megvédik a különböző távolságokból és irányokból érkező támadásoktól” – magyarázta.

Mindkét külügyminiszter igyekezett eloszlatni a rakétavédelmi rendszer miatti orosz aggodalmakat. Clinton kijelentette, hogy a rendszer “védelmi jellegű, és nem jelent fenyegetést Oroszország számára”. “Együtt akarunk működni az orosz partnerekkel a rakétavédelemben, mert ez áll az érdekünkben” – mondta. Sikorski a rendszer átláthatóságát hangsúlyozta, és közölte, hogy Oroszország megnyugtatására lehetővé fogják tenni Moszkva számára az ellenőrzéseket.

Clinton Krakkóban részt vesz és beszédet mond a “Demokráciák közössége” nevű háromnapos fórumon, amely a demokratikus alapértékeket és a polgári szabadságjogokat hivatott népszerűsíteni a világban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik