Nagyvilág

Szerb-koszovói tárgyalások

"Illúzió" lenne azt gondolni, hogy az esetleges szerb-koszovói tárgyalásokon meg lehet kerülni a koszovói függetlenség kérdését - jelentette ki

Vuk Jeremic szerb külügyminiszter a Danas című belgrádi napilapban szombaton közölt interjújának alapján.

“Őszintén szólva, nincs olyan nyitott kérdés, nincs olyan probléma Koszovóban, amely közvetlenül vagy közvetve ne kapcsolódna a státus (a függetlenség) kérdéséhez. Illúzió azt gondolni, hogy bármit meg lehet tárgyalni ezen összefüggés figyelmen kívül hagyásával” – húzta alá Jeremic.

A szerb miniszter azokra a közelmúltban európai és amerikai részről elhangzott nyilatkozatokra reagált, amelyek felszólították Belgrádot és Pristinát tárgyalások megkezdésére különböző gyakorlati, a Koszovóban élő albánok és szerbek mindennapi életét javítani hivatott megoldásokról, miközben nem bolygatnák a függetlenség kérdését.

Pristina számára elképzelhetetlen, hogy tárgyalásokat nyissanak Koszovó státusáról, a 2008. február 17-én egyoldalúan kikiáltott függetlenségről.

Az állásfoglalások egy olyan időpontban hangzanak el, amikor már várható a hágai Nemzetközi Bíróság (ICJ) állásfoglalása a függetlenség kikiáltásának törvényességéről.

Jeremic szerint a bíróság nem kötelező érvényű állásfoglalása “a nyár folyamán” várható.

Koszovó függetlenségét eddig 69 ország ismerte el, az Európai Unió 27 országából 22. Belgrád hevesen ellenzi a függetlenség kikiáltását, és Koszovót szerb tartománynak tartja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik