Külföld

Németh Zsolt: demokratikus fordulat megy végbe Szlovákiában

admin
admin

2010. 07. 03. 20:34

„Úgy tűnik, demokratikus fordulat megy végbe Szlovákiában” - mondta Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára ma a vajdasági Kishegyesen.

“2006-tól Szlovákiában volt egy beteg, sérült, hungarofób politika, amely sok bosszúságot, szenvedést és nehézséget okozott a szlovák-magyar viszonyban és az egész magyar nemzetpolitika számára” – mondta a fideszes politikus a IX. Vajdasági Szabadegyetemen tartott előadásában. „Ez a politika megbukott, demokratikus fordulat megy végbe Szlovákiában. Remélhetőleg hamarosan el lehet mondani, hogy Magyarországnak végre mind a hét szomszédjával olyan a politikai kapcsolata, amelyre lehet építeni.”

Németh Zsolt ugyanakkor úgy vélekedett, hogy az érdekérvényesítést illetően a határon túli magyar közösségek jövőjét igazán a magyar etnikai pártok jelentik. “Nem hiszem, hogy föl szabadna olvadni, engedve a liberális irányultságú többségi pártok csábításának” – mondta előadása után a szlovákiai magyar pártokra vonatkozó kérdésre válaszolva.
Mindenütt Európában, ahol erős kisebbségi közösségek vannak, erős etnikai pártokon keresztül sikerül eredményt elérni, és nem a beolvadással, a többségi pártok nemzetiségi szekcióinak a létrehozásával – szögezte le.

Szerinte a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) legutóbbi választási kudarca sem jelenti azt, hogy az etnikai pártoknak ne lenne létjogosultságuk. Az MKP éveken át hősiesen küzdött a magyar érdekekért Szlovákiában, s ezért elismerés illeti Csáky Pált, Duray Miklóst és a többi politikust.

Az államtitkár Kishegyesen azt is mondta: azért szerepelt az új kormány első intézkedései, céljai között a kettős állampolgárságról szóló törvény módosítása és a nemzeti összetartozás napjáról szóló jogszabály elfogadása, mert hitelt szeretett volna adni a nemzeti fordulatnak. „Hiteles nemzetpolitikát szeretnénk, és a hitelességet az adja meg, ha az indulás hiteles… voltak olyan felvetések, hogy miért kell így kapkodni”. „Elkötelezettek vagyunk a határon túli magyarok iránt és szeretnénk, ha ez érzékelhető, látható lenne” – szögezte le Németh Zsolt.

Az államtitkár Kishegyesen beszélt arról is, hogy Magyarország tekintélyt vívhat ki az Európai Unióban, ha színvonalasan látja el az elnökség feladatait 2011 első felében. Kifejtette: a magyarság szempontjából is jelentős ügyekre kell majd figyelmet fordítani. Ilyennek nevezte a határokon átnyúló együttműködést, a Duna-stratégiát, a víz, mint szűkös erőforrás ügyét, valamint az EU-bővítést.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.