Nagyvilág

Németh Zsolt: demokratikus fordulat megy végbe Szlovákiában

Úgy tűnik demokratikus fordulat megy végbe Szlovákiában - jelentette ki Németh Zsolt, a Külügyminisztérium államtitkára a vajdasági Kishegyesen.

“2006-tól Szlovákiában volt egy beteg, sérült, hungarofób politika, amely sok bosszúságot, szenvedést és nehézséget okozott a szlovák-magyar viszonyban és az egész magyar nemzetpolitika számára” – mondta a fideszes politikus a IX. Vajdasági Szabadegyetemen tartott előadásán.

Ez a politika megbukott, demokratikus fordulat megy végbe Szlovákiában. Remélhetőleg hamarosan el lehet mondani, hogy Magyarországnak végre mind a hét szomszédjával olyan a politikai kapcsolata, amelyre lehet építeni – mondta az államtitkár.

Németh Zsolt ugyanakkor úgy vélekedett, hogy az érdekérvényesítést illetően a határon túli magyar közösségek jövőjét igazán a magyar etnikai pártok jelentik.

“Nem hiszem, hogy föl szabadna olvadni, engedve a liberális irányultságú többségi pártok csábításának” – mondta előadása után a szlovákiai magyar pártokra vonatkozó kérdésre válaszolva.

Mindenütt Európában, ahol erős kisebbségi közösségek vannak, erős etnikai pártokon keresztül sikerül eredményt elérni, és nem a beolvadással, a többségi pártok nemzetiségi szekcióinak a létrehozásával – szögezte le.

Az államtitkár Kishegyesen kifejtette: azért szerepelt az új kormány első intézkedései, céljai között a kettős állampolgárságról szóló törvény módosítása és a nemzeti összetartozás napjáról szóló jogszabály elfogadása, mert hitelt szeretett volna adni a nemzeti fordulatnak.

Hiteles nemzetpolitikát szeretnénk, és a hitelességet az adja meg, ha az indulás hiteles – mondta a fideszes politikus, hozzátéve: “voltak olyan felvetések, hogy miért kell így kapkodni”.

Elkötelezettek vagyunk a határon túli magyarok iránt és szeretnénk, ha ez érzékelhető, látható lenne – szögezte le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik