Külföld

Megszűnhet a magyar adás Kárpátalján

admin
admin

2010. 07. 03. 14:48

Eltűnhetnek két év múlva a magyar televíziós adások Kárpátalján a 2012-es magyarországi digitális átállás következtében.

Erre hívták fel a figyelmet a XIII. Kárpátaljai Nyári Szabadegyetemen a helyi magyar médiával foglalkozó szekcióban. Mivel a földi sugárzású digitális frekvenciák nem léphetik túl az egyes országok határait, Magyarország 2012-es áttérése a digitális sugárzásra azt jelenti, hogy eltűnhetnek Kárpátaljáról a jelenleg még fogható magyar nyelvű csatornák. Ezért a kárpátaljai magyarság számára a magyar nyelvű hír-, kulturális- és szórakoztató műsorok nézhetővé tételére új módozatokat kell kidolgozni.

A kódolatlan műholdas adók, az internetes televíziózás elterjedése és fejlesztése, vagy a magyar televíziók adásaiból válogató helyi megyei televízió létrehozása jelenthetne megoldást – mondta Kulin Zoltán, a Kárpátaljai Megyei Állami Televízió- és Rádiótársaság vezérigazgató-helyettese a Felsőszinevéren zajló nyári szabadegyetemen.

Brenzovics László, Kárpátalja Megyei Tanácsának alelnöke, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alelnöke szerint a magyar közélet követésére egyre kevesebb a lehetősége a helyi magyarságnak. “Folyamatosan szorulnak ki a magyar sajtóvilágból”. A televízióadók eltűnésével pedig a fiatalok inkább a könnyebben elérhető ukrán adók felé fognak fordulni.

Kósa Árpád, a nyíregyházi Kölcsey Televízió igazgató-főszerkesztője elmondta, hogy romániai viszonylatban sikerült együttműködést kiépíteniük, de Ukrajna irányába egyelőre nem tudták megvalósítani a regionális együttműködést.
A magyarországi sajtóval való közös munka, a “bedolgozás” rendszerének fenntartása rendkívül fontos lenne a kárpátaljai magyar televíziózás számára – mondta Kulin Zoltán, hozzátéve, hogy például a Magyar Televízió nem tud fizetni nekik a megrendelt anyagokért, ezért a közös munkára egyre kevesebb a lehetőség.

Ukrajna 2015-ig kíván átállni a digitális televíziózásra. Ezt Kárpátalján fogják tesztelni, de a kijevi politikai döntés végrehajtásának idei megkezdése bizonytalan a gazdasági válsággal magyarázott pénzhiány miatt. A televíziós szakember szerint kevés az esély arra, hogy a megyei állami televízióban bővebb teret kapjon a magyar nyelvű adás. Jelenlegi napi 15 perces hírműsor és a heti kétszer 40 perces magazinműsor nézhető magyarul a kárpátaljai Tisza 1 adón.
Ukrajna 27 állami televízióadójának egyike a kárpátaljai, összesen hat magyar szerkesztő-riporterrel, akik a rádióműsorok készítésében is részt vesznek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.