Külföld

Biden Irakban ünneplel

admin
admin

2010. 07. 03. 19:33

Kettős küldetéssel érkezett Irakba szombaton Joe Biden amerikai alelnök: együtt ünnepli az amerikai katonákkal a függetlenség napját, és megpróbálja arra ösztönözni az iraki vezetőket, hogy állítsanak fel végre működőképes kormányt.

Az Obama-kormányzat vezető tisztségviselői nem szívesen látogatnak Irakba azóta, hogy a március 7-i választások nyomán patthelyzet alakult ki és egyik politikai erő sem képes a kormányalakításra. Biden, az iraki ügyek fő fehér házi felelőse utoljára januárban járt a közel-keleti országban. Mostani útja annak jele lehet, hogy az Egyesült Államok fokozza erőfeszítéseit. Szeretné, ha politikai megállapodást érnének el az iraki politikai vetélytársak, és a lehető leghamarabb felálljon egy új kormány Bagdadban.

Biden a várakozások szerint tárgyal majd Dzsalal Talabani iraki államfővel, Núri al-Máliki miniszterelnökkel és annak fő ellenlábasával, Ijád Allávi korábbi kormányfővel.

Az új parlament július második felében készül összeülni – a választások után második alkalommal -, de az egymással versengő formációk továbbra sem képesek megegyezni, hogy melyik tömörülésnek van elegendő támogatottsága az új vezetők, köztük a miniszterelnök megválasztásához. A parlamentnek alig több mint egy hónapja van arra, hogy feloldja a patthelyzetet, még a muzulmán böjti időszak, a ramadán augusztusi kezdete előtt. Ramadán idején az arab világban lényegében szünetel mindenféle politikai tevékenység.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.