Nagyvilág

A válságra támad az EU

A gazdasági válság leküzdését célzó lépések, a szociális ügyek és a foglalkoztatás kérdései állnak a most kezdődött féléves belga EU-elnökség figyelmének előterében.

Yves Leterme ügyvezető belga miniszterelnök úgy fogalmazta meg a belga EU-elnökség kitűzött célját, hogy “tisztességes alkuszként” kívánja segíteni a tagállami kormányok egyeztető tárgyalásait a különböző időszerű kérdésekben.
Belgiumban a június 13-i választások nyomán kormányalakítási tárgyalások folynak, így teljes politikai felhatalmazással bíró kormánya nincs az országnak.

José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnöke a sajtótájékoztatón azt mondta, száz százalékig megbízik abban, hogy a belga kormányzati apparátus maradéktalanul el tudja látni az EU-elnökséggel járó teendőket. Az ország immár a 12. alkalommal tölti be ezt a rotációs tisztséget, és a belgáknál “aligha ismeri bárki jobban az (európai) közösségi eljárásmódokat”.

Az Európai Bizottság a következő hónapokban mintegy húsz konkrét szabályozási javaslattal fog előállni a pénzügyi piacok felügyeletének szorosabbra fűzése érdekében. Ami az úgynevezett uniós “gazdasági kormányzást”, a nemzeti gazdaságpolitikák szorosabb összehangolását célzó terveket illeti, ezzel kapcsolatban Leterme a helyes arányok, az “arany középút” megtalálásának fontosságát emelte ki. E témáról egyébként Barroso előzőleg tárgyalt Mari Kiviniemi finn miniszterelnökkel is, aki helyeselte, hogy fagyasszák be azoknak a tagországoknak az uniós támogatását, amelyek nem tartják magukat az elvárt költségvetési hiánycélokhoz.

A pénzügyi tranzakciók megadóztatását illetően a belga ügyvezető kormányfő úgy vélekedett, hogy annak globális bevezetése jelenleg elképzelhetetlen lenne. Mind Leterme, mind Barroso támogatóan nyilatkozott az európai szinten bevezetendő szén-dioxid-adóról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik