Nagyvilág

Tömegtüntetés Bécsben a koszovói család kitoloncolása ellen

Több ezren tüntettek Bécsben egy koszovói család kitoloncolása ellen.

A demonstráción a rendőrség szerint hétezren, a szervezők szerint húszezren gyűltek össze. Több osztrák közéleti személyiség is jelen volt, Elfriede Jelinek Nobel-díjas osztrák írónő pedig videoüzenetben támogatta a tüntetőket.

A menekültstátusért sikertelenül folyamodó Zogaj család Ausztriában tartózkodó tagjainak nyolc éve tartó jogi eljárás után július közepén végleg el kell hagyniuk Ausztriát.

A közvélemény évek óta kíséri figyelemmel a család sorsát. Sokan a menekültügyi eljárás bonyolultságának, lassúságának és más hibáinak bizonyítékát látják az ügyben. A megkérdezettek szintén jelentős része, 42 százalék szerint az osztrák bevándorlási politika a hibás.

Az apát még 2002-ben kiutasították az országból, ő később nem tért vissza Ausztriába. Feleségét és négy gyerekét hosszas fellebbezési eljárás után, 2007-ben kötelezték az ország elhagyására, annak ellenére, hogy jól beilleszkedtek és hogy lakóhelyükön aláírásgyűjtés indult az érdekükben. Az anya, Nurie Zogaj idegösszeroppanást kapott és jelenleg is gyógyszeres kezelés alatt áll.

Az osztrák alkotmánybíróság jogerős döntése alapján most mindannyiuknak vissza kell térniük Koszovóba, ahol a család állítása szerint reménytelen körülmények és egy lerombolt családi ház várják őket.

A Zogaj-ügy miatt sok bírálat érte Maria Fekter jelenlegi néppárti (ÖVP) belügyminisztert, ahogy elődjét, Günher Plattert is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik