Nagyvilág

Mégsem adják ki Zentait

A háborús bűnökkel vádolt és Ausztráliában élő Zentai Károly sikerrel fellebbezett kiadatása ellen.

A háborús bűnökkel vádolt és Ausztráliában élő Zentai Károly (Charles Zentai) sikerrel fellebbezett azon miniszteri döntés ellen, amelynek értelmében kiadható volt a magyar igazságszolgáltatásnak.

Zentai ügyvédjei azzal érveltek, hogy ügyfelüket egészségi állapota nem teszi alkalmassá a Magyarországra történő utazásra. A 88 éves vádlott családja által nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint Zentai nemrég agyvérzést kapott, és több bordája eltört.

A The Australian című lap azt írta, Zentai ügyvédei szerint hibás volt a miniszteri döntés, mert Zentait Magyarországon hivatalosan nem vádolták meg semmivel, csupán kihallgatni akarták. A perthi szövetségi bíróság pénteken azzal az indokkal adott helyt Zentai fellebbezésének, hogy a belügyminiszternek nem volt joga így dönteni.

A gyanú szerint Zentai 1944 novemberében Budapesten két társával megvert és megkínzott egy zsidó fiatalembert, aki belehalt a bántalmazásba. Zentai ártatlannak vallja magát, azt állítja, hogy a kérdéses időpontban nem volt Budapesten.

A magyar állam 2005 tavaszán kérte Zentai kiadatását. Ezt követően tartóztatták le Perthben. Az ausztrál igazságszolgáltatás hosszú eljárás végén helyt adott a magyar kérelemnek, és Zentait tavaly októberben kiadatási őrizetbe helyezték. December közepén azonban egészségi állapota miatt, óvadék ellenében szabadlábra helyezték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik