Nagyvilág

Letette az esküt a legfiatalabb német elnök

Az emberek közötti hídépítést, a pártokkal, illetve a politikusokkal szembeni bizalom helyreállítását, továbbá az országban élő külföldiek integrációjának előmozdítását tekinti legfőbb feladatának az új német államfő.

Christian Wulff a május végén váratlanul lemondott Horst Köhler örökébe lépett, és a háború utáni Németország 10. elnöke lett.
A konzervatív-liberális kormánykoalíció jelöltjét szerdán háromfordulós, drámai szavazás után választotta meg az erre a célra létrehozott szövetségi közgyűlés. Wulff köszönetet mondott riválisainak, Joachim Gaucknak és Lukrezia Jochimsennek a fair és nemes választási kampányáért, és úgy értékelte, hogy mind a kampány, mind a szavazás a német demokrácia javára vált.

A háború utáni Németország történetében leghosszabb, kereken kilenc órás elnökválasztás az utolsó fordulóban dőlt el a pártpolitikus Wulff és a pártoktól független, egykori keletnémet polgárjogi harcos, Joachim Gauck között. Beszédében az új államfő arra kérte a volt NDK-s ellenzéki vezetőt, hogy a szabadság és a demokrácia iránti elkötelezettségével és az egykori kommunista diktatúrával kapcsolatos tapasztalatainak átadásával a jövőben is segítse az országot, a múlt feltárását és ezzel összefüggésben a fiatalok tájékoztatását.

Wulff – aki megválasztásáig Alsó-Szászország tartományi miniszterelnöke és egyben a kereszténydemokrata CDU-ban a kancellár-pártelnök, Angela Merkel helyettese volt – feladatai között a hídépítését, az emberek közötti kapcsolatok, a kölcsönös odafigyelés előmozdítását említette az első helyen. “Számomra a kapcsolatteremtés a fontos idős és fiatal, keletnémet és nyugatnémet, német származású és bevándorolt, munkaadó és munkavállaló között” – hangoztatta a többi között az 51 esztendős Christian Wulff, aki az ország eddigi legfiatalabb elnöke.

“Nem az a fontos, hogy ki honnan jött, hanem az, hogy hová tart” – fogalmazott az újdonsült államfő, aki a Németországban élő külföldiek integrálódásának előmozdítását említette második legfőbb feladatként. Wulff úgy értékelte, hogy az elmúlt években ezen a téren sokat sikerült elérni, de még sok a teendő. Ennek kapcsán hangsúlyozta a külföldiek oktatási és ezen belül mindenekelőtt német nyelvtanulási esélyeinek javítását. Az új elnök egyébként még alsó-szászországi miniszterelnökként kitűnt azzal, hogy az ország történetében először egy török származású politikus nőt nevezett ki a tartomány integrációs miniszterének.

Az államfő védelmébe vette az elmúlt időszakban rendkívül sokat bírált pártokat, illetve politikusokat, hangsúlyozva, hogy nézete szerint a pártok jobbak hírüknél. Kijelentette: az állampolgárokat arra kívánja ösztönözni, hogy a jövőben aktívabban vegyenek részt a politikában, illetve annak formálásában. A politikusokat ugyanakkor példamutatásra sürgette.

Az elnöki feladatok között említette Wulff Németország nemzetközi tekintélyének erősítését, és utalt arra, hogy a nemzetközi együttműködésből, a szomszédos országokkal kialakított jó kapcsolatokból, az európai, illetve transznacionális összefonódásból az országnak a múltban számos előnye származott. Annak a nézetnek adott hangot ugyanakkor, hogy gazdasági és pénzügyi válság is csak nemzetközi együttműködéssel küzdhető le.

Wulff még hivatalos beiktatása előtt úgy értékelte, hogy megválasztásának drámai körülményei, a mögötte álló koalíciós pártok számos képviselőjének riválisára, Joachim Gauckra történt átszavazása nem jelent majd terhet hivatalának ellátására. A beiktatásával egy időben nyilvánosságra hozott felmérések őt igazolták, a megkérdezettek 89 százaléka ugyanis úgy vélekedett, hogy Christian Wulff jó elnök lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik