Nagyvilág

Izrael talán hajlandó kártérítést fizetni a segélyflottilla áldozatai után

A titkos török-izraeli egyeztetésről kiszivárgott információk szerint Tel-Aviv fontolóra vette az áldozatok családjainak kompenzálását.

Izrael talán kompenzálja majd a gázai segélyflottilla során meggyilkolt áldozatok családjait-jelentette egy török napilap a titkos izraeli-török megbeszélésről kiszivárgott információk kapcsán.

A Benjamin Ben-Eliezer izraeli ipari, kereskedelmi és munkaügyi miniszter, illetve Ahmet Davutoglu török külügyminiszter közötti titkos megbeszélés belpolitikai viharokat kavart mindkét országban. Utóbbi megismételte Törökország legfőbb követeléseit Izrael irányában, csakúgy, mint bocsánatkérés a támadásért, az elhunytak családjainak, illetve a sérültek kártérítése, egy nemzetközi vizsgálóbizottság felállítása, illetve a gázai blokád beszüntetése.

A lap szerint a kártérítésről csak az után lehet szó, hogy a nemzetközi vizsgálat lezajlott. A nyilvános megkövetéssel kapcsolatban a török fél fontosnak tartotta, hogy az izraeli nyilatkozat ne csupán egy megbánó deklaráció legyen.

Május 31-én izraeli kommandósok támadtak meg egy gázába tartó segélyflottillát, az incidensben 9 palesztinbarát aktivista veszítette életét. A kétoldalú kapcsolatok jelentősen romlottak az eset kapcsán. Izrael elzárkózott egy nemzetközi vizsgálóbizottság felállításától, így saját bizottságot állított fel, két nemzetközi szakértővel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik