Nagyvilág

Egyre több a női gengszter

Becslések szerint az elmúlt években megötszöröződött a nők aránya a szervezett bűnözésben, jelenleg világszerte körülbelül 660 ezer a gengszterbandák női létszáma.

„Gangs, Groups and Guns” címmel hozták nyilvánosságra az ENSZ tanulmányát a szervezett bűnbandák jellegzetességiről.

A kutatás szerint vannak különbségek a szervezett bandákban tevékenykedő nők és férfiak szerepköre között. A nők kevésbe vesznek részt fegyveres, erőszakos akciókban, mint a férfiak, emellett az is jellemző, hogy a nők többsége nem saját akaratából csatlakozik a bűnszervezetekhez. A bűnözői életmódot legtöbb esetben családi kényszerből vagy egy szexuális bűncselekmény miatti trauma okán választják – áll az ELTE Társadalomtudományi Karának hírlevelében.

A „maffiózó” nők általában koedukált bandákban működnek, ahol elsősorban „téglaként” és fegyver-, drogcsempészként számítanak rájuk. Elvétve előfordul kifejezetten csak nőkből álló bűnbanda is, ilyen a New Yorki illetőségű Latin Queens. A nők gyakran alárendelt helyzetben élik mindennapjaikat a bandákban, és férfi társaik nem egyszer kényszerítik őket szexuális szolgáltatásra is.
A genfi Institute of International Studies ENSZ számára készített felméréséből kiderül, hogy növekszik a horizontális bűncselekmények aránya is. Ezekben az esetekben a bandák nő tagjai követnek el erőszakos bűncselekményt hasonló státuszú nőtársaik ellen. A tanulmány arra is rámutat, hogy a nemzetközi bűnbandák egyre több fegyvert birtokolnak. Becslések szerint a világ 875 millió fegyveréből 1,2 és 1,4 millió a szervezett bűnözői körök tulajdonában van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik