Külföld

Testükkel védik a magyar templomot

admin
admin

2010. 07. 01. 19:21

Hívők egy csoportja bezárkózott a clevelandi Szent Imre római katolikus magyar templomba annak bezárása ellen tiltakozva - tudósított csütörtökön a Fox News hírcsatorna.

A hívők akkor sem akarták elhagyni az épületet, amikor a belvárosi templomnál reggel megjelentek az egyház tisztviselői. Az egyházkerület mintegy 100 tagja előző nap békés tiltakozáson vett részt a történelmi templomnál; a hívők egy csoportja éjszaka is virrasztott.

A 106 éves magyar templom az utolsó annak az 50 templomnak a sorában, amelyet Richard Lennon clevelandi püspök a racionalizálás jegyében bezáratott az amerikai Ohio szövetségi állambeli egyházmegyéjében. Az egyházkerület egy tagja, Marta Fordos elmondta, hogy amikor reggel nyolckor távozott a templomból, még legalább heten az épületben maradtak, akik magukra zárták az ajtót. A clevelandi püspök tavaly hozta nyilvánosságra a Szent Imre templom bezárását, amelynek bejelentett időpontja június 30., szerda volt. A püspök a látogatottság csökkenésével, paphiánnyal és pénzügyi gondokkal a templomok bezárását; sok templom működtetése állítólag ráfizetéses volt.

Fotó: cleveland.com

Fotó: cleveland.com

Az egyházmegye vezetése csütörtökön arról tájékoztatott, hogy áttekintik a Szent Imre templomnál kialakult helyzetet, mást azonban nem közölt. A Szent Imre templom bezárásáról arra hivatkozva hoztak döntést, hogy legalább 2000 lélek szükséges egy templom eltartásához és a magyar közösségnek csak 600 tagja van. A magyarok – akik 15 hónapja folyamatosan tiltakoztak a döntés miatt – viszont azt állítják, hogy el tudják tartani, és a templom nemcsak a hitéletben, hanem a közösségi életben is fontos szerepet tölt be.

A Los Angeles Times szerdán rámutatott: a római katolikus egyháznak az egész országban gondokat okoz a korosodó templomok fenntartása, a hívek száma csökken és az egyházat övező szexbotrányok is súlyosbítják a pénzügyi gondokat (az egyház 2 milliárd dollár kártérítést fizetett a papi erőszakoskodások áldozatainak az Egyesült Államokban 1992 óta).

A templombezárások főleg etnikai közösségeket, a magyarokon kívül például lengyeleket és szlovéneket érintenek, akik szerint igazságtalanul bánnak velük. Richard Lennon – aki általában rendőri kísérettel érkezik a misékre – 2006-ban lett clevelandi püspök, miután felügyelte a bostoni templomok bezárását; sokan olyan kívülállónak tekintik, akit csak azért küldtek a városba, hogy bezárassa a templomokat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.