Külföld

Orbánt zavarta Sólyom

admin
admin

2010. 07. 01. 10:30

Magyarország új államfőjéről, Schmitt Pálról közölt portrét csütörtöki számában a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A lap kiemelte: az új köztársasági elnök Orbán lojális híve.

A konzervatív napilap tudósítója, Reinhard Olt a portré bevezetőjében úgy vélekedett, hogy öt évvel ezelőtt a párton kívüli Sólyom László megválasztása az akkor még ellenzékben lévő Fidesz-elnök, Orbán Viktor “sakkhúzása” volt. Schmitt Pál államfővé történt megválasztását a tudósító ugyancsak Orbán “régóta előkészített, új sakkhúzásaként” értékelte.

Sólyom – mint a cikkíró fogalmazott – semmi esetre sem fáradt bele hivatalába. Azt azonban tudta, hogy újraválasztása a parlamentben kialakult többségi viszonyok miatt kilátástalan. A korábbi államfő azért is Orbán útjában állt, mert az utolsó pillanatig “aktív és teljes mértékben független” elnöknek bizonyult – írta Olt, emlékeztetve a parlament által elfogadott törvények általa történt visszaküldésére vagy az Alkotmánybíróság elé utalásukra.

“Az Orbán által tervezett célkitűzéseket, nevezetesen az állam és közigazgatási rendje átalakítását, a társadalom átépítését és mindehhez az alkotmány megváltoztatását annak szigorú őre érezhetően zavarta” – vélekedett Reinhard Olt.

A tudósító szerint Schmitt Páltól mindez nem várható. A több nyelven beszélő, magabiztos és diplomáciai tapasztalatokkal rendelkező korábbi élsportoló népszerű a lakosság körében, és Orbán lojális híve. Az egykori sportfunkcionáriusból államfővé történt felemelkedését Schmitt Magyarország új erős emberének köszönheti – vélekedett Olt.

Az új államfő személye feltételezi mindazt a segítséget, amelyre céljai megvalósítása érdekében Orbánnak szüksége van – hangsúlyozta a Frankfurter Allgemeine Zeitung tudósítója, részletesen ismertetve Schmitt Pál életútját.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.