Nagyvilág

Obama első beszéde a bevándorláspolitikáról

Az amerikai elnök megfontolatlannak nevezte a több állam által preferált, szigorított új törvényt.

A bevándorlási politika reformját szorgalmazta Barack Obama amerikai elnök, érintve az illegális bevándorlás és a drogcsempészet elleni fokozottabb harc problémáját.

A témában megtartott első beszédét több, a bevándorlással kapcsolatos nemrégiben meghozott intézkedések inspirálták: Arizonában például bűncselekménynek nyilvánították, ha valaki a megfelelő dokumentumok hiányában tartózkodik az államban. Obama elmondása szerint az eset megosztotta a közvéleményt, mindazonáltal jól látható frusztráció tapasztalható egy alapjaiban megroppant rendszerrel szemben.

A vitatott törvény kiváltotta a mexikói kormány ellenszenvét, aki azzal érvel, hogy ez diszkriminációra ad lehetőséget állampolgárai ellen. Obama megfontolatlannak nevezte a törvényt, és arra szólította fel az igazságügyi tárcát, hogy vizsgálja felül azt. Más államok hasonló intézkedést terveznek meghozni.

A bevándorlási reform kérdése szakértők szerint eddig a mexikói olajfolt és az egészségügyi reform miatt szorult háttérben az elnök napirendjében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik