Nagyvilág

Nem jár segély a korrupt afgán vezetőknek

Az afgán vezetés korrupciós ügyei miatt fagyasztott be 3,9 billió dollárnyi segélyt az amerikai Képviselőpház egyik albizottsága.

Az amerikai képviselőház egyik albizottsága 3,9 billió dollárnyi afganisztáni segélyt fagyasztott be, miután fény derült az ottani vezetés korrupciós ügyleteire. Nikita Lowey albizottsági elnök szerint a segélyt akkor fogják felülvizsgálni, ha a bizottság meghallgatást tartott Kabul korrupcióellenes törekvéseivel kapcsolatban.

A katonai műveleteket és a humanitárius kérdéseket érintő támogatásokra nincs kihatással a bizottság döntése. Lowey arra kérte a kormány képviselőit, hogy három évre visszamenőleg világítsanak át minden Afganisztánba irányult amerikai segélyt.

A döntés aznap született meg, hogy az USA kormányának képviselője találkozott Hamid Karzai afgán elnökkel, hogy a korrupcióellenes erőfeszítések kapcsán egyeztessenek. Mindemellett Barack Obama segélyfelajánlásának megtorpedózása azt követően történt, hogy az amerikai szenátus titkos szavazással megválasztotta David Petraeus tábornokot az afganisztáni nemzetközi erők főparancsnokává.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik