Nagyvilág

Koszovó miniszterelnöke szerint Szerbia el fogja ismerni Prishtinát

Egy szerb külügyi illetékes szerint a koszovói kormányfő "ostobaságokat" beszél.

Szerbia maga is tisztában van azzal, hogy egy nap el fogja ismerni Koszovó függetlenségét – mondta a koszovói miniszterelnök.

Egy magas rangú szerb külügyi illetékes szerint a koszovói kormányfő “ostobaságokat” beszél.

Magas beosztású szerb tisztségviselők nem hivatalosan, négyszemközt megerősítették nekem, hogy Belgrád egy nap el fogja ismerni a független Koszovót – mondta Hashim Thaci.

“Ostobaság. Egyetlen szerb politikus sem mondana ilyet, sem nyilvánosan, sem négyszemközt” – reagált a belgrádi B92 rádióban Borko Stefanovic, a szerb külügyminisztérium politikai igazgatója, Vuk Jeremic külügyminiszter jobbkeze. Hozzátette: senki nem akarja megszegni a szerb alkotmányt.

Az alaptörvénybe 2006 novemberében belefoglalták, hogy Koszovó Szerbia elidegeníthetetlen része. A belgrádi kormány folyamatosan azt hangoztatja, hogy Szerbia soha nem fogja elismerni volt tartományát önálló államnak.

Stefanovic tagadta, hogy a szerb kormány Koszovó fölosztásán vagy területcserén gondolkodna, amint azt a pristinai sajtó állítja. Szerinte az ilyen írások csak azt bizonyítják, hogy a koszovói vezetésnek komoly gondot okoz a függetlenség elismertetése.

Koszovó 2008. február 17-én nyilvánította ki a függetlenséget. Eddig a világ 69 országa – köztük Magyarország – ismerte el a területet önálló államnak.

Borko Stefanovic megismételte, Szerbia, ha olyan helyzetbe hozzák, hogy választania kell Koszovó megtartása és az európai uniós csatlakozás között, Koszovót fogja választani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik