Nagyvilág

Ezer arab egy zsidóért

Izrael szabadon bocsátana ezer, területén fogva tartott palesztint, ha a Hamasz iszlamista mozgalom cserébe elengedné a fogságában lévő izraeli katonát, Gilád Salitot - jelentette be Benjámin Netanjahu, a zsidó állam miniszterelnöke.

Minden zsidó épségben akarja viszontlátni Salitot, de nem bármi áron – mondta Netanjahu. A kormányfő ezzel arra célzott, hogy – mint azt múltbéli tapasztalatok megmutatták – több szabadon engedett palesztin fogoly azután újból részt vesz az Izrael elleni támadásokban.

„A német közvetítő ajánlata az volt, hogy engedjünk szabadon ezer terroristát. Elfogadtam az alkut, már csak arra vár, hogy megvalósítsuk” – mondta Netanjahu a múlt decemberben felajánlott cserére utalva. A miniszterelnök azonban két feltételt szabott meg: az egyik az, hogy a terroristák nem térhetnek vissza Ciszjordániába, hiszen innen könnyebben támadhatnák a zsidó állampolgárokat. A másik szerint a legveszélyesebb szélsőségeseket Izrael továbbra sem engedi szabadon.
Az izraeli televízió szerint a Hamasz azonnal elutasította Netanjahu ajánlatát, mivel az „semmi újat nem tartalmazott”. Netanjahu indítványa egy nappal azt követte, hogy az izraeli kormányfő felkérte Oroszországot, gyakoroljon nyomást a Hamaszra, hogy kicserélhessék Salitot palesztin foglyokra.

A négy éve a Hamasz palesztin szervezet fogságában tengődő katona családja és támogatóik vasárnap útra keltek Jeruzsálembe. A megmozdulás résztvevői azzal akarnak nyomást gyakorolni Netanjahura, hogy jelezték: addig nem távoznak irodája elől, amíg vissza nem kapják Salitot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik