Nagyvilág

„Vörös szépség” az orosz kémhálózat élén

Internetes fotókba rejtett miniatűr szöveges üzenetekkel és lézeres kódok segítségével kommunikált Moszkvával az a 11 állítólagos orosz kém, akiket kedden tartóztatott le az FBI egy csendes amerikai kertvárosban. A feltételezett ügynökök vesztét az okozhatta, hogy egy cetlire felírták és az asztalukon hagyták azt a 27 karakterből álló kódot, amivel hozzá lehetett férni titkos üzeneteikhez.

Gyerekeket neveltek, minden nap bejártak dolgozni a városba, kutyát sétáltattak, francia bagettet vettek és jól eltereferéltek mindenkivel – állították azok a szomszédok, akiket a szövetségi nyomozók a kedden kirobbant kémbotrány kapcsán kihallgattak. A leírás alapján azonban kár lenne unatkozó kertvárosi családokra gondolni, a kémhálózat tagjainak többsége az amerikai elit fényűző életét élte.

Anja Kuscsenko, alias Anna Chapman facebook adatlapján számos fotót publikált (forrás: New York Post)

Anja Kuscsenko, alias Anna Chapman facebook adatlapján számos fotót publikált (forrás: New York Post)

Közülük is kiemelkedik a 28 éves Anna Chapman, akit a nyugati sajtó csak vörös szépségként, „femme fatale”-ként vagy 007-es Bond-lányként emleget. Anna egy orosz diplomata lánya, aki Manhattani-i befolyásos körökben forgott és a vádak szerint hamis útleveleket, pénzt és információt juttatott el orosz megbízóinak. Anna nem titkolta orosz származását és intenzíven használta a közösségi portálokat, ahol folyamatosan beszámolt utazási, vásárlási és bulizási élményeiről.

A Stratfor hírszerzési portál értesülése szerint Washington január óta intenzíven követte a kémhálózat tagjait, többek között Latin-Amerikába, ahol tartótisztjeiktől jelentős összegeket vettek át. Hatékonyságuk azonban igencsak megkérdőjelezhető.

Alkalmatlanságuk legfőbb bizonyítéka, hogy még csak nem is mertek közvetlenül az amerikai kormánynak dolgozni. Valószínűleg attól tartottak, hogy a fedő személyiségük nem állná meg a helyét és könnyen lelepleződnének – véli Paul Reynolds, a BBC külföldi tudósítója.

Ha ez a legtöbb, amivel az oroszok elő tudnak állni, akkor az sokat elmond arról, hogy mennyire vannak beépülve Amerika kormányzati körökbe – jegyzi meg gúnyosan. Néhányan közülük már 1990 óta az Egyesült Államokban éltek inkognitóban és szinte semmit sem csináltak, sőt, úgy tűnik, nagyon is kényelmesen berendezkedtek. Az ügy napvilágra kerülése óta „New Yersey összeesküvőkként” emlegetett Richard és Cynthia Murphy legnagyobb problémája például az volt, hogy miért nem vásárolhatják meg azt az amerikai ingatlant, amelyben laknak. Moszkvának írt panaszlevelükben ki is fejtették, hogy a helyi társadalom számára nagyon fontos a magántulajdon és „Rómában viselkedjünk úgy, mint a rómaiak.” Donald és Tracey Foley, a „bostoni összeesküvők” szintén nagy lábon éltek, kiadásaik havi 64 ezer dollárra rúgtak. Ajándékokra, éttermekre és üzleti kiadásokra annyit költöttek, mint egy átlagos brit parlamenti képviselő.

Richard és Cynthia Murphy otthona Montclaire-ben, New Yersey-ben (fotó: MTI/EPA)

Richard és Cynthia Murphy otthona Montclaire-ben, New Yersey-ben (fotó: MTI/EPA)

A tény, hogy az FBI hozzáférhetett a kódolt üzenetekhez, jól mutatja, hogy az ügynökök mennyire inkompetensek voltak. Egy házkutatás során, amelyet Richard és Cynthia Murphy otthonában tartottak, az FBI egy számítógépes lemezhez tartozó 27 karakteres jelszót talált. Ennek segítségével hozzáfértek a programhoz, amellyel a kémek kódolt formában szöveges üzenetet helyeztek el internetes oldalak fotóiba építve. Az egyébként kifinomult módszer az emberi gyengeségen bukott el. Ki tud egy 27 karakteres jelszót fejben tartani? Nekik nem ment, ezért a biztonság kedvéért egy cetlire felírták és az íróasztalon hagyták.

Az ügynökök minimális eredményeket produkáltak ahhoz képest, hogy olyan magas szintű küldetéssel indították útnak őket, mint amilyen az Egyesült Államok nukleáris fegyverkezéssel kapcsolatos terveinek és Iránhoz fűződő viszonyának a feltérképezése. Egyiküknek azért állítólag sikerült beszélni egy bunkertörő nukleáris bombákkal foglalkozó szakértővel.

A New York Times publicistája szerint ugyanakkor az orosz kémhálózat tagjai számára minden adott volt a világszínvonalú kémkedéshez. Kiváló kiképzés, a legmodernebb felszerelés, az amerikai társadalom alapos ismerete és profin kidolgozott fedőszemélyiség. Közel tíz éves tevékenységük során egyedül a Moszkvának szállítandó titkokkal maradtak adósak – jegyzi meg gúnyosan Scott Shane és Benjamin Weiser, a cikk írói. Megbízatásuk alapján politikai eszmecseréket és kiszivárogtatott stratégiákat kellett továbbítani, ehhez elég lett volna az internet böngészése.

Komolyan gondolták, hogy ezzel a hidegháborús stratégiával bármit is el tudnak érni a mai korban? – tette fel a kérdést Richard F. Stolz volt CIA-főnök. A ráfordítás egyszerűen nem áll arányban a várható nyereséggel – tette hozzá.

Az eset különösen kínos, hiszen a letartóztatásokra egy nappal azt követően került sor, hogy Barack Obama Amerikában fogadta Dmitrij Medvegyev orosz elnököt. Az orosz külügyminisztérium mindenesetre magyarázatot követel és az esetet hidegháborús tettnek minősíti.

Egyik forrás sem zárja ki, hogy az eset nem véletlenül pattant ki épp most, és sokan azt gyanítják: az FBI akciója a legkellemetlenebbül épp Obama elnököt érinti, aki új politikai nyitásra törekedett Moszkvával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik