Nagyvilág

Obama lehet a kémbotrány célpontja?

Bőségesen taglalták az orosz napilapok szerdán a hét elején kipattant amerikai kémbotrányt, amelyet a Kommerszant című közéleti-üzleti újság a legkevésbé meggyőző ügynek nevezett.

A Kommerszant szerint orosz és amerikai szakértők biztosak abban, hogy adott esetben az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) érdekei felülkerekedtek az államiakon. A két ország politikusainak reagálása arról tanúskodik, hogy sem a Kreml, sem a Fehér Ház nem akar nagy vitát kerekíteni a botrányból.

Dmitrij Trenyin, a moszkvai Carnegie központ vezetője szerint több csoport provokálhatta ki a botrányt. Egyfelől azok az amerikai politikusok, aki úgy vélik, hogy Barack Obama elnök túlságosan közel került az oroszokhoz és a kezükre játszik. Másfelől ott vannak maguk a titkosszolgálatok, amelyek nagy visszhangot keltő bukások sorozata után meg akarták mutatni szakmai hozzáértésüket.

Moszkva nem hajlik arra, hogy a Fehér Ház titkos intrikáit vélje felfedezni a kémügyben. Egy magas rangú diplomáciai forrás rámutatott, hogy az Obama és Dmitrij Medvegyev között kialakult bizalom szintje elég magas ahhoz, hogy Obama múlt heti washingtoni találkozójukon tájékoztatta volna orosz kollégáját a készülődő akcióról. “Ha ezt nem tette meg, az jelenti, hogy az utolsó pillanatban értesítették a műveletről” – véli a diplomata.

Az Izvesztyija című újság is úgy véli, hogy a botrány valódi célpontja Barack Obama. Nyikolaj Leonov nyugalmazott hírszerző, a KGB egykori magas rangú vezetője kifejtette, hogy Amerikában sokan szeretnék leállítani a kapcsolatok felmelegítését és visszahozni az előző elnök, George Bush politikáját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik