Nagyvilág

Izraeli fogolycsere – Netanjahu Moszkva segítségét kérte

Benjámin Netanjahu felszólította Moszkvát, gyakoroljon nyomást a Hamász palesztin mozgalomra, hogy kicserélhessék Gilád Salit izraeli katonát Izraelben bebörtönzött palesztin foglyokra.

Az izraeli miniszterelnök a Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel zárt ajtók mögött tartott keddi jeruzsálemi találkozóján fogalmazta meg ezt a kérést. A Háárec értesülései szerint az izraeli kormányfő kérte Moszkvát: használja fel az iszlamista mozgalommal fenntartott kapcsolatait arra, hogy a fogolycsere révén visszanyerhesse szabadságát a már négy esztendeje fogva tartott izraeli tizedes.

Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter korábban Lavrovval tárgyalva kijelentette: a Hamásszal ápolt kapcsolatok az egyik olyan kérdés, amelyben Oroszország és Izrael között nézeteltérés van. A zsidó állam továbbra is a Hamász teljes elszigetelése mellett száll síkra, amíg a radikális palesztin mozgalom eleget nem tesz három nemzetközi feltételnek: elismeri Izrael létezéshez való jogát és a már megkötött palesztin-izraeli megállapodásokat, valamint lemond az erőszakról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik