Nagyvilág

Basescu rábólintott a megszorításokra

Traian Basescu román államfő aláírta a két törvénytervezetből álló takarékossági törvénycsomagot, amely szerint egyebek között 25 százalékkal csökkennek a közalkalmazotti bérek.

Basescu ezt szinte azonnal megtette, miután a parlament összhangba hozta a két tervezetet a román alkotmánybíróság múlt héten megfogalmazott kifogásaival. A taláros testület megállapította, hogy alkotmányellenes a nyugdíjak 15 százalékkal való csökkentése, akárcsak a bírók, az ügyészek és az alkotmánybírósági tagok kiemelt nyugdíjainak az újraszámítása.

A román kormány ezért volt kénytelen 24 százalékra emelni az áfát a korábbi 19 százalékos szintről. Az ellenzék nem gördített akadályt a két törvénytervezet gyors módosítása elé, és szinte egyhangúlag elfogadta a két jogszabályt.

Mindez azt jelenti, hogy a takarékossági csomag, akárcsak az áfa-emelés már július elsejétől életbe léphet. Alkalmazásuk sikerességétől függ ugyanis, hogy Románia megkapja-e a Nemzetközi Valutaalaptól a tavaly kötött 20 milliárd euró értékű többoldalú nemzetközi hitelmegállapodás soron következő, 850 millió eurós részletét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik