Nagyvilág

Történelmi megállapodást írt alá Kína és Tajvan

Szakértők szerint Kína a megállapodással akarja befolyásolni Tajvan vezetését.

Kína és Tajvan több száz termékre vonatkozó szabadkereskedelmi megállapodást kötött. Peking abban bízik, hogy az egyezség politikai vetülettel bír majd, Tajvan pedig gazdasági kapcsolatait szeretné megerősíteni, a szigetország marginalizálódását elkerülendő.

A paktum több száz termék esetében szünteti meg a vámkötelezettséget, illetve 11 tajvani szolgáltatási szektor előtt nyitja a kínai piacot, csakúgy, mint a bankszektor, a biztosítás, és a kórházak. A kétoldalú szerződés évente 80 billió amerikai dollárban mért terméket áramoltat Kína, és 30 billió dollárnyit Tajvan irányába.

A két ország kapcsolatai évtizedekig befagyott állapotban voltak, miután 1949-ben a Kínai Népköztársasággal szemben Tajvan függetlenné vált, és melyre Peking a kezdetektől szakadár területkén tekintett. A kommunista vezetésű Kína a jövőben vissza szeretné csatolni Tajvant, szakértők szerint a fenti megállapodás is ezt a célt szolgálja: Peking a kapcsolatok szorosabbra fűzésével befolyását akarja kiterjeszteni Tajvan vezetésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik