Nagyvilág

Törökország lezárta légterét Izrael előtt

Törökország lezárta légterét Izrael előtt - jelentette be a kanadai G20-csúcstalálkozón tartózkodó Recep Tayyip Erdogan török kormányfő, akit az Anadolu török állami hírügynökség idézett.

Ankara a Gázai övezet zárlatát megtörni akaró segélyflottilla elleni május 31-i izraeli haditengerészeti akció után tiltotta meg az izraeli repülőgépeknek, hogy használják a török légteret – mondta Erdogan vasárnap újságíróknak, de a tilalmat nem határozta meg pontosan.

A miniszterelnök ismét bocsánatkérést követelt Izraeltől a támadásért, továbbá azt, hogy Izrael tegye lehetővé nemzetközi vizsgálat indítását az incidens ügyében, fizessen kártérítést az áldozatokért, szolgáltassa vissza az akcióban lefoglalt török hajót, és oldja fel teljesen a Gázai övezet blokádját. A kormányfő kijelentette: senki nem állíthatja, hogy a hajók támadták meg Izraelt, hiszen az izraeli rajtaütés nemzetközi vizeken érte a flottillát.

Később egy meg nem nevezett török kormánytisztviselő pontosította, hogy a repülési tilalom az izraeli katonai gépekre vonatkozik, a civil légi forgalomra nem. Ezenkívül nem általános tilalomról van szó, minden egyes légtérhasználati kérést külön bírálnak majd el – tette hozzá.

A Jediót Ahronót című izraeli napilap vasárnap jelentette, hogy egy izraeli repülőgépnek, amely több mint száz katonai tisztségviselőt szállított egy megemlékezésre a volt auschwitzi haláltábor helyszínére, Ankara nem engedte meg a török légtér használatát, emiatt a gépnek kerülőt kellett tennie.

Az izraeli hadsereg a lap kérdésére “tartózkodott attól, hogy hivatalosan reagáljon” erre a fejleményre a két ország közötti kapcsolatok további romlásának elkerülése érdekében – írta a lap. A török légiforgalmi hatóságok pedig egyáltalán nem voltak hajlandók beszélni az ügyről – tette hozzá a Jediót Ahronót.

A segélyflottilla elleni május 31-i akcióban meghalt kilenc török állampolgár. Emiatti tiltakozásul Törökország már korábban visszahívta nagykövetét Izraelből, és lemondta a két ország közös hadgyakorlatait. Ankara kijelentette, hogy nem küldi vissza nagykövetét állomáshelyére, s tovább csökkenti katonai és kereskedelmi kapcsolatait Izraellel, ha az nem kér bocsánatot a támadásért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik