Külföld

A kirgizek 90 százaléka az új alkotmány mellett

admin
admin

2010. 06. 28. 10:23

Csaknem az összes szavazat összeszámlálása alapján a kirgizek 90,8 százaléka fogadta el az új alkotmányt a hivatalos eredmények szerint a vasárnapi népszavazáson.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szerint szerfelett békés és nagyrészt átlátható volt a referendum folyamata.

Az alaptörvény ellen szavazók aránya 8 százalék volt. Ez az eredmény a szavazóhelyiségek 96,5 százalékából származó részadatok összesítése alapján készült. A részvételi arány 65 százalékos volt. Ellenzéki vezetők kételkedtek hétfőn az eredmény hitelességében, szerintük lehetetlen, hogy ilyen magas legyen az alkotmányt megszavazók aránya.

Adahán Madumarov, a Batun Kirgizisztán párt vezetője, Kurmanbek Bakijev elűzött elnök híve például azt mondta, hogy saját megfigyelőik a hivatalostól teljesen eltérő szavazatarányt számoltak. Omurbek Szuvanalijev volt belügyminiszter, az Ata-Zsurt párt elnöke “a képzelet szülöttének” nevezte az eredményt, és azzal vádolta meg az átmeneti kormányt, hogy “hatalmas csalást” követett el a választók regisztrálásakor.

Az ellenzék és több emberjogi szervezet korábban bírálta a referendum kiírását is, mondván, hogy az túl gyorsan követi a dél-kirgizisztáni etnikai összecsapásokat, a helyzet túlságosan feszült még a térségben. Egészségügyi tisztviselők adatai szerint az üzbég kisebbség és a kirgizek összecsapásaiban 275 ember vesztette életét, más források 2000 halottról beszélnek.

A kormány vezetője, Roza Otunbajeva – már néhány órával az urnák lezárása után, nem várva meg a hivatalos eredményt – kijelentette: a nép véget vetett a családok hatalmára épülő autoriter kormányzásnak. A referendum sikere megteremtette a legitim kormány alapját, megnyitotta az utat az őszi parlamenti választások előtt – vélekedett.

Az új alaptörvény jelentősen csökkenti az elnöki jogköröket a parlament javára, elkerülendő, hogy egy kézben összpontosuljon a hatalom. Ötévenként lesznek parlamenti választások, az elnököt pedig csak egyszer lehet majd megválasztani, hat évre. Otunbajeva ideiglenes elnök lesz 2011 végéig. Kirgizisztán lesz az első ország Közép-Ázsiában, ahol parlamentáris rendszert vezetnek be – hangzott az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség értékelése.

Az EBESZ hétfőn kiadott közleményében méltatatta, hogy a népszavazás folyamata a korábbi zavargások keltette félelem légköre ellenére szerfelett békés volt, és nagyrészt átlátható. A szervezet ugyanakkor hangoztatta, hogy voltak eljárási hiányosságok is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.