Nagyvilág

G20: felgyújtottak egy rendőrautót a tüntetők

A fejlett és a fejlődő országok (G-20) vezetőinek torontói csúcstalálkozója elleni tüntetésen szombaton randalírozók összecsaptak a rendőrökkel.

A szakadó esőben több ezer békésen menetelő tüntető közül feketébe öltözött, maszkos randalírozók törtek ki, felgyújtottak egy rendőrautót, baseballütőkkel betörték egy bank, egy étterem és több üzlet, valamint a rendőrség ablakait.
Előzőleg a rohamrendőrök visszaszorították tüntetők egy csoportját, akik megpróbáltak áthatolni a G20 csúcstalálkozója helyszíne körül emelt kordonon.

A mentők szóvivője szerint legalább hárman megsebesültek.
A szombati tüntetés szervezői 10 ezer résztvevőre számítottak, de csak mintegy 5000-en jelentek meg. A tüntetők a csúcstalálkozó költségeit kifogásoló jelszavakat skandáltak és szegények védelmét sürgették.

A rendőrség elmondta: szombat délutáni adatok szerint június 18-ától összesen 40 embert vettek őrizetbe a csúcstalálkozóval kapcsolatban. A rendre becslések szerint 19 ezer rendfenntartó vigyáz, akiket Kanada minden részéből vezényeltek Torontóba. A csúcstalálkozó biztonsági költségeit több mint 900 millió dollárra becsülik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik