Nagyvilág

Megszűnik a támogatás az üzemanyagokon Indiában

Indiában tízezrek tüntettek amiatt, hogy megszüntetik az üzemanyagok állami támogatását, és jelentősen emelkedett a benzin és a gázolaj ára.

Indiában tízezrek tüntettek szombaton amiatt, hogy megszüntetik az üzemanyagok állami támogatását, emiatt pedig jelentősen emelkedett a benzin és a gázolaj ára. A kormány így akarja lefaragni kiadásait, hogy csökkentse a hiányt. Egyedül a kerozin támogatása marad meg – a legszegényebbek ezzel főznek és világítanak ugyanis. Igaz, ennek is emelkedik majd valamelyest az ára.Több nagyvárosban, köztük Kolkatában (régi nevén Kalkutta) és Újdelhiben is sokan tüntettek. A fővárosban a demonstrálók megbénították az üzleti negyed főbb csomópontjait – a kontinensnyi országban hatnapos a munkahét, így szombaton is dolgoznak. Újdelhiben ezenkívül kormányellenes jelszavakat skandáltak, és elégették a miniszterelnök képmásait, amíg meg nem jelent a rohamrendőrség.

Nyugat-Bengália fővárosában, Kolkatában munkába igyekvő emberek ezrei maradtak hoppon, mert a busz- és taxitársaságok sztrájkot hirdettek az emelkedő üzemanyagárak ellen. A marxista vezetésű szövetségi államban azt követelték a tüntetők, hogy állítsák vissza az államilag támogatott árakat. A szintén marxista vezetésű Kerala államban a helyi kormány egész napos munkabeszüntetést hirdetett.

Ellenzéki politikusok szerint a lépés ismét a szegényeket érinti leginkább. Arra emlékeztettek, hogy eddig az egekbe szökő élelmiszerárak miatt nőttek az emberek terhei, amelyhez most még az üzemanyagárak emelkedése is hozzájárul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik