Nagyvilág

Felmelegítik az orosz-brit viszonyt

Oroszország és Nagy-Britannia véget akar vetni a közöttük évek óta tartó "jégkorszaknak", Dmitrij Medvegyev orosz elnök és David Cameron brit miniszterelnök első találkozójukon a kapcsolatok "újraindításában" állapodtak meg.

Mint az orosz elnök sajtóosztálya szombaton közölte, a világ legfejlettebb országait és Oroszországot tömörítő G8-as csoport kanadai csúcstalálkozójának alkalmából tartott találkozón Medvegyev azt mondta, hogy “alapvető kiigazításra” van szükség. Cameron hangsúlyozta, hogy a kétoldalú kapcsolatoknak “új erős impulzusra” van szükségük.

Egyetértettünk abban, hogy a kétoldalú kapcsolatok a vezetők személyes figyelmét igénylik, hogy termékenyebbek és szorosabbak legyenek – mondta Medvegyev.

A két vezető megállapodott abban, hogy gyakrabban fognak találkozni. A két külügyminisztert utasították, hogy legyenek állandó kapcsolatban, és vitassák meg a napirenden lévő ügyeket.

Moszkva és London viszonyát az utóbbi években beárnyékolta a brit fővárosba menekült Alekszandr Litvinyenko egykori orosz titkos ügynök 2006-os meggyilkolása, és az, hogy Oroszország nem volt hajlandó kiadni a britek által a gyilkosság elkövetésével gyanúsított Andrej Lugovojt. Nagy-Britannia 2007-ben emiatt szankciókat léptetett életbe, és menedéket adott Vlagyimir Putyin akkori orosz elnök több politikai ellenfelének, és csecsen vezetőknek is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik